İşte geleceğe bilimsel rota

Posted by

İSMAİL ŞAHİN / Samandağ – Türkiye İş Bankası ve Petrol Ofisi Grubu iş birliğiyle hayata geçirilen Bilim Kuşağı Atölyeleri, deprem bölgesinden başlayarak Türkiye’nin dört bir yanında çocuklarla buluşuyor.

İlk olarak 6 Şubat 2023’teki deprem felaketinden etkilenen bölgelerde yaşayan 8-13 yaş aralığında çocukların katılımıyla gerçekleştirilen atölyelerde, şimdiye kadar 230 binden fazla çocuğa ulaşıldı.

Buradaki çocukların yaşadıkları travmaların ardından eğitim hayatlarında oluşan boşluğun bir nebze de olsa doldurulması, eğitime ve bilime olan ilgilerinin teşvik edilmesi hedeflendi. YGA’nın da parçası olduğu projede Hatay, Samandağ’daki Ataköy ortaokulu öğrencileri enkaz altından canlıları daha çabuk kurtarmak için proje geliştirdi.

Bir başka proje ise kedi – köpek gibi hayvanların davranışını algılayabilen bir akıllı çip geliştirerek depreme önceden haberdar olmak.

Ataköy Ortaokulu’nda 6 ay önce başlayan projede ilk olarak İş Bankası ve Petrol Ofisi Grubu tarafından sağlanan bilim kitleri okula ulaştırılmış. Ardından Türkiye çapında 400 gönüllüsü bulunan YGA gönüllüleri bu bilim setlerinin nasıl kullanılacağı konusunda Ataköy Ortaokulu’ndaki öğretmenleri eğitmiş.

Bu öğretmenler de kurdukları atölyelerde bu setlerle depremden etkilenmiş öğrencilerin hayal güçlerini harekete geçirerek bilime olan yatkınlıklarını ortaya çıkartıyor. Şimdiye kadar Ataköy ortaokulunda 96 öğrencinin hepsi bu atölyelere katılarak bir şeyler geliştirmişler.

Çocuklara umut olabilmek

Bilim Kuşağı Atölyeleri’nde çocukların sensörlerle, veriyle, devrelerle haşır neşir olmayı, yardımlaşarak öğrenmeyi ve verimli vakit geçirmeyi öğrendiklerini ifade eden İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, şunları söyledi:

“Bu çalışmalarla çocukların bilime olan yatkınlığının, soru sorma kapasitesinin, merak ve bir şeyleri başarma duygusunun arttığını, hatta meslek hayallerinin değiştiğini görüyoruz. 2023’te projeye başlarken de amacımız özellikle deprem bölgesinde çocuklara gelecekle ilgili umut olmaktı.

Antakya yeniden inşa edilirken ve çocuklarımızın enkaz altında kalanların yerini tespit etmeye yönelik bu fikirlerini dinlemişken bizlere iki görev düşüyor. İlk olarak yeniden inşa edilen binalarda belki bunların bir standart haline getirilmesi sağlanabilir. İkinci husus da büyüdüklerinde girişimciler haline gelerek bu fikirleri ticari olarak da sürdürebilecekleri imkânları sağlamak. Bu da bizim geleceğe daha umutla bakmamıza ve çocuklarımızın bizi bilimsel yönden aşmasına vesile olur.”

Çocuklar atölyelerde, depremde enkaz altından birinin daha kısa sürede kurtarılması, sokak hayvanları için hareketle açılıp kapanan mama kabı ve güvenli deprem odaları için tasarımlar yapıyor.

NASIL BİR YOL HARİTASI İZLENDİ?

Projenin detayları ise şöyle:

– 2024’te 15 Nisan’a kadar 55 atölye ile 1.150 çocuğa ulaşıldı. Bu sürede okullara gönderilen bilim kitleri ve rol model öğretmenler aracılığıyla ulaşılan toplam çocuk sayısı 144.756 oldu.

– Projenin hayata geçirildiği 2023’te 6 Mayıs – 27 Aralık arasında bilim seti gönderimi yapılan okullarda görev alan rol model öğretmenler 2 aylık bir eğitim programına alındı. 

– Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye, Adana gibi illerde 2023’te bu öğretmenlerin okullarında gerçekleştirdiği Bilim Kuşağı Atölyeleri’nden kademeli olarak 85.902 çocuk faydalandı.

– 2024’te şimdiye kadar Hatay’ın yanı sıra Adana, Adıyaman, İskenderun, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Malatya’da da atölyeler yapıldı.

– Projenin başladığı 2023’ten bugüne kadar hem atölyeler, hem de bilim kitleri ve rol model öğretmenler aracılığıyla toplamda 232.060 çocuğa ulaşılmış oldu.

– Atölyelere katılan çocukların yüzde 9’unun hayalleri değişiyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir