Dünyada hızla yayılan hastalık! Tam tamına 40 belirtisi var

Parkinson Hastalığı ve Erken Belirtileri

Parkinson hastalığı, nörolojik rahatsızlıklar arasında tedavisi olmayan ve yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Hastalık, genellikle Alzheimer’dan sonra en yaygın nörodejeneratif hastalık olarak bilinse de genel farkındalık düşüktür.

Parkinson’un en belirgin işareti titremedir ancak hastalığın pek çok farklı semptomu bulunmaktadır. Uzmanlar, hastalığın 40’tan fazla belirtisi olabileceğine dikkat çekerken, bazı belirtiler hareketlerle ilgili olmayabilir ve hastalığın erken dönemlerinde ortaya çıkabilir.

Erken Belirtiler ve Riskler

Parkinson hastalığının belirtileri zamanla artabilir ve bireyden bireye farklılık gösterebilir. Hastalığın başlangıcında genellikle ellerde görülen titreme, dinlenme sırasında ortaya çıkabilir ancak hastalığın erken evrelerinde koku alma kaybı, uyku problemleri ve artan depresyon gibi belirtiler de görülebilir.

Parkinson’un Erken Evrelerinde Görülebilecek Diğer Belirtiler

  • Parkinson başladığında sık sık kas ve iskelet sistemi ağrıları ortaya çıkabilir.
  • Sürekli endişe, kaygı bozukluğu ve sosyal kaçınma gibi duygusal semptomlar görülebilir.
  • Duruş bozuklukları ve düşme eğilimleri gözlemlenebilir.
  • Kas sertliği ve eklem ağrıları, hareket kısıtlamalarına neden olabilir.
  • Erken belirtiler arasında yer alabilir.

Depresyon ve Mikrografi gibi Bilişsel Belirtiler

Parkinson hastalığı ilerledikçe depresyon görülme olasılığı artabilir. Aynı zamanda hastalığın bilişsel belirtilerinden biri olan mikrografi, el yazısının küçülmesi şeklinde kendini gösterebilir. Bu durumda Parkinson, sadece bedensel değil bilişsel ve duygusal yönden de etkiler yaşatabilir.

Erken Dönemde Tedavi ve Yönetim Önemi

Parkinson karmaşık bir hastalıktır ve tedavi ile yaşam kalitesi artırılabilir. Tedaviler arasında ilaçlar, yaşam tarzı değişiklikleri ve rehabilitasyon bulunmaktadır. Hastalığın erken teşhisi ve doğru tedavi uygulamaları, hastaların yaşamını iyileştirebilir ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir.

Related Posts

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Ülkemizden gençler ‘kaygılı’: ‘Gençlerin ülkemizde yaşam kaygısı yüksek’

Türkiye’de gençlerin en büyük sorunlarından biri gelecek kaygısı. Zorlaşan hayat şartları gençleri, geleceğe karşı umutsuzluğa düşürüyor. Şen, bu sürecin gençleri nasıl etkilediğini gazetemize anlattı.

Doğurganlık neden azalıyor?

İnfertilitenin halk diliyle kısırlığın, ülkemizde yaygın görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Cihat Ünlü, ‘‘Her 7 çiftten birinin infertil olduğunu saptadık. Bu çok ciddi bir kamu sorunudur’’ diye konuştu.

Son dönemin tartışma konusu olan ‘Normal Doğum Eylem Planı’’nda neler var?

Futbolcuların taşıdığı pankart sonrası tekrar tartışma konusu olan Normal Doğum Eylem Planı’na göre sezaryen oranlarının yıl sonuna kadar yüzde 5’e düşürülmesi hedefleniyor. Planda konunun tüm sağlık kongrelerinde gündeme getirileceği, sezaryen oranları yüksek bulunan hekimlere mektup gönderileceği, bu hekimlerle yüz yüze görüşmeler yapılmasının sağlanacağı ve her hafta en az bir gün gebe ile gebe yakınlarına “doğal olan normal doğum” bilgilendirmesi yapılacağı belirtiliyor.

Türk Toraks Derneği’nin 28. Yıllık Kongresi

Türk Toraks Derneği’nin 28. Yıllık Kongresi’nde ‘Çevresel Kirlilik’ , ‘Göçler’ , ‘Küresel Isınma’ masaya yatırılacak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir