Dünyada hızla yayılan hastalık! Tam tamına 40 belirtisi var

Parkinson Hastalığı ve Erken Belirtileri

Parkinson hastalığı, nörolojik rahatsızlıklar arasında tedavisi olmayan ve yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Hastalık, genellikle Alzheimer’dan sonra en yaygın nörodejeneratif hastalık olarak bilinse de genel farkındalık düşüktür.

Parkinson’un en belirgin işareti titremedir ancak hastalığın pek çok farklı semptomu bulunmaktadır. Uzmanlar, hastalığın 40’tan fazla belirtisi olabileceğine dikkat çekerken, bazı belirtiler hareketlerle ilgili olmayabilir ve hastalığın erken dönemlerinde ortaya çıkabilir.

Erken Belirtiler ve Riskler

Parkinson hastalığının belirtileri zamanla artabilir ve bireyden bireye farklılık gösterebilir. Hastalığın başlangıcında genellikle ellerde görülen titreme, dinlenme sırasında ortaya çıkabilir ancak hastalığın erken evrelerinde koku alma kaybı, uyku problemleri ve artan depresyon gibi belirtiler de görülebilir.

Parkinson’un Erken Evrelerinde Görülebilecek Diğer Belirtiler

  • Parkinson başladığında sık sık kas ve iskelet sistemi ağrıları ortaya çıkabilir.
  • Sürekli endişe, kaygı bozukluğu ve sosyal kaçınma gibi duygusal semptomlar görülebilir.
  • Duruş bozuklukları ve düşme eğilimleri gözlemlenebilir.
  • Kas sertliği ve eklem ağrıları, hareket kısıtlamalarına neden olabilir.
  • Erken belirtiler arasında yer alabilir.

Depresyon ve Mikrografi gibi Bilişsel Belirtiler

Parkinson hastalığı ilerledikçe depresyon görülme olasılığı artabilir. Aynı zamanda hastalığın bilişsel belirtilerinden biri olan mikrografi, el yazısının küçülmesi şeklinde kendini gösterebilir. Bu durumda Parkinson, sadece bedensel değil bilişsel ve duygusal yönden de etkiler yaşatabilir.

Erken Dönemde Tedavi ve Yönetim Önemi

Parkinson karmaşık bir hastalıktır ve tedavi ile yaşam kalitesi artırılabilir. Tedaviler arasında ilaçlar, yaşam tarzı değişiklikleri ve rehabilitasyon bulunmaktadır. Hastalığın erken teşhisi ve doğru tedavi uygulamaları, hastaların yaşamını iyileştirebilir ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir.

Related Posts

B12 vitamini nedir ve neden gerekli?

B12 vitamini nedir ve neden gerekli?

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Karadenizin kızları kanseri karalahanayla iyileştirecek

Bilgi Üniversitesi’nden Ayşe Nilay Seyhan ve Dilay Fatoğlu, karalahanadan elde ettikleri özütle meme kanseri hücrelerinin canlılığını yüzde 50’ye kadar düşüren jel biyomalzeme geliştirdi.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

TPRECD Bölgesel Toplantıları Sürüyor

TPRECD Bölgesel Toplantıları sürüyor. Düzenlenen bilimsel toplantıda meme estetiğindeki güncel gelişmeler, cerrahi komplikasyonlar ve onkolojik yaklaşımlar ele alındı. 

Kurban etindeki ölüm katılığına dikkat! ‘12 saat oda sıcaklığında dinlendirmeli’

Et yemeklerinin ağırlıkta olduğu özenle kurulan sofralar ve birbirinden lezzetli ikramlar Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dr. N. Sinem Türkmen, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme konuları hakkında bilgi verdi.