Mamak Haber Sitesi

Eğitim, Sağlık, Ekonomi, Teknoloji Haber Sitesi

Buzlu zeminlerde güvenli yürüyüş için 5 önemli ipucu

Buzda yaşanabilecek kazalar hakkında uyarılarda bulunan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Metehan Saraçoğlu, "Düşme sırasında ellerinizi ve kollarınızı vücudunuzun yanlarına yakın tutun. Başınızı ve omurganızı korumaya çalışın. Ani bir düşme sonrası vücudunuzda ciddi bir yaralanma olabilir. Hemen hareket etmeye çalışmayın, sakin kalmaya özen gösterin. Eğer baş, sırt, bilek, diz ya da başka bir bölge ciddi şekilde yaralanmışsa, hemen bir sağlık profesyonelinden yardım alın" dedi.

Buzlu Yollarda Kayma ve Düşme Risklerine Karşı Önlemler

Türkiye’nin çeşitli bölgelerini etkileyen yoğun kar yağışı sonrası oluşan buzlanma, günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Bu konuda uyarılarda bulunan Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nden Opr. Dr. Metehan Saraçoğlu, buzda kayma ve düşme risklerine dikkat çekti.

Buzlanma nedeniyle özellikle işe gidenler ve dışarı çıkmak zorunda kalanların dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Dr. Saraçoğlu, bu tür kazaların ciddi yaralanmalara sebep olabileceğini belirtti. “Buzda kayma, düşmelere yol açarak ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Bu tür kazalarla karşılaşmamak için dikkatli adımlar atmak çok önemli” dedi.

Önerilen Önlemler

Buzlu alanlarda düşmeyi önlemek için önerilerde bulunan Dr. Saraçoğlu, uygun ayakkabı seçiminin önemine değindi. “Kaymayan tabanı olan, su geçirmez ve sağlam ayakkabılar tercih edilmelidir. Ayrıca buzlu alanlarda dikkatli yürüyerek adımlarınızı küçük tutarak kayma riskini azaltabilirsiniz” diyerek, dış mekanlardaki buzlu alanlardan kaçınılmasını önerdi. Geçmek zorunda kalındığında ise, ayakların paralel ve bacakların hafif bükülü tutularak adım atılmasını önerdi.

Düşme Durumunda Doğru Müdahale

Opr. Dr. Saraçoğlu, buzda kayarak düşme durumunda doğru müdahalenin büyük önem taşıdığını belirtti. “Düşme sırasında ellerinizi ve kollarınızı vücudunuzdan uzak tutarak başınızı ve omurganızı korumaya çalışın. Sakin kalın ve hareket etmeyin. Ciddi yaralanmalar durumunda hızla yardım alın” diyerek, yaralanma durumunda bir sağlık profesyonelinden yardım alınmasının gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yaralı bölgeyi soğutmak için buz torbası kullanılabileceğini ve ağrı, şişlik ya da hareket kaybı durumunda bir doktora başvurulması gerektiğini söyledi.

Dikkat Dağıtıcı Unsurlardan Kaçının

Son olarak, Opr. Dr. Saraçoğlu, düşmeleri önlemek için yürürken telefon gibi dikkat dağıtıcı unsurlardan kaçınılması gerektiğini belirtti. Yavaş ve dikkatli hareket etmek, buzda kayma ve düşme riskini önemli ölçüde azaltacaktır. Bu önerilere uyarak kayma ve düşme risklerini en aza indirmek mümkün.