100 liranın 83’ü alışverişe gidiyor

Gıda Harcamaları Rekor Seviyeye Ulaştı

Hane halkının en önemli gider kalemi olan gıda, harcamaların yüzde 83’ünü oluşturarak rekor bir seviyeye ulaştı. Son 2 yılda vatandaşlar, indirim marketlerini daha fazla tercih ederek harcamalarını yüzde 160 artırdı.

Yüksek enflasyon nedeniyle son 3 yıldır rekor seviyede seyreden gıda fiyatları, vatandaşların harcama bütçesinde önemli bir yer kapladı. Geçen yıl yüzde 41.76 olan resmi gıda enflasyonuna karşın, 2024’te vatandaşların hızlı tüketim ürünleri harcamaları yüzde 67 arttı.

Alışveriş yapan bir tüketici, her 100 TL’lik harcamasının 83 TL’sini gıda ve içecek alışverişine, 9 TL’sini kişisel bakıma, 8 TL’sini ise ev bakımına ayırdı.

Ipsos’un ‘Hızlı Tüketim Ürünleri’ raporuna göre, 2022’de ortalama sepet büyüklüğü 88 TL iken, bu rakam 2023’te yüzde 72 artış göstererek 152 TL’ye yükseldi. 2024’te ise bir tüketici ortalama olarak 229 TL harcadı. Buna göre, bir alışveriş için tüketici geçen yıla göre yüzde 160 daha fazla harcama yapmak zorunda kaldı.

Ortalama bir hane, her 100 TL’lik harcamasının yaklaşık 54 TL’sini markalı, 24 TL’sini ise açık, 22 TL’sini ise market markalı ürünlere ayırdı. İlk 20 kategoride kırmızı et bulunmazken, beyaz et alışverişi bir önceki yıla göre yüzde 3, yoğurt alışverişi yüzde 2, kağıt ürünleri alışverişi ise yüzde 8.3 azaldı.

Related Posts

TL için korkutan senaryo! Commerzbank İmamoğlu’nun tutuklanmasına işaret etti: Risk var!

Almanya’nın önde gelen bankalarından Commerzbank’ın Gelişmekte olan Piyasalar Kıdemli Analisti Tatha Ghose Türkiye ekonomisine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Ghose, sermaye çıkışlarının sürmesi riskinin sürmesi halinde, Türk lirasının …

İngiliz Burberry 1700 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor

Dünyanın en ünlü lüks markalarından İngiliz Burberry, tasarruf programı kapsamında küresel çapta 1700 kişiyi işten çıkarmayı planladığını duyurdu.

Türkiye’den ihracatı arttı: ABD’de fiyatlar düştü!

ABD’de yumurta fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Kuş gribi sonrası toparlanan arz ve artan ithalat piyasayı hareketlendirdi. Sektörde üretim ve yatırım beklentileri de yeniden şekilleniyor.

Goldman Sachs tarife anlaşmasının ardından ABD ekonomisinde resesyon riski tahminini yüzde 35’e düşürdü

Goldman Sachs tarife anlaşmasının ardından ABD ekonomisinde resesyon riski tahminini yüzde 35’e düşürdü

Asya’da borsalar sallanıyor: Çin’in planı ne? (13 Mayıs 2025)

ABD ve Çin hafta sonu İsviçre’de gerçekleştirilen ticaret müzakereleri sonrasında karşılıklı gümrük vergilerini geçici olarak düşürme konusunda anlaştı. Anlaşma kapsamında 14 Mayıs itibarıyla ABD’nin Çin mallarına uyguladığı gümrük vergilerini 90 …

Karahan Boğaziçi Üniversitesi’nde konuştu: Belirsizlikler daha yüksek

Finans Zirvesi 2025, Boğaziçi Üniversitesinin ev sahipliğinde, “Belirsizlik Çağında Finansal Dönüşüm” temasıyla düzenlendi. Para politikası, bankacılık, yatırım dinamikleri, finansal teknolojiler ve dijital dönüşüm gibi başlıkların ele alındığı zirve …