Yurt dışına yapılan yatırım, gelen yatırımı solladı: Tutar 62 milyar doları aştı

Türk Yatırımları Yurt Dışında Yükselişte

Son yıllarda artan büyüme isteği, belirsizlikler ve yüksek maliyetler nedeniyle Türkiye’den yurt dışına giden yatırımlar, bu yıl gelen yatırımları solladı. Türkiye’nin yurt dışına gönderdiği yatırım miktarı 6 milyar doları aşarken, gelen yatırım tutarı 5 milyar dolar civarında kaldı. Ülke içindeki gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışındaki yatırımlarının tutarı ise 62 milyar doları geçti.

Türkiye’deki iş insanlarının yurt dışındaki yatırımlarını artırmalarındaki ana nedenler arasında büyüme isteği, maliyet avantajları ve belirsizlikler bulunuyor. Özellikle tekstil ve hazır giyim sektörlerinde maliyet avantajı sunan Kuzey Afrika bölgesi, Türk yatırımlarında önemli bir konuma sahip. Mısır’da Arçelik, İskefe Holding, Hayat Holding, LC Waikiki, Eroğlu Giyim, Doteks ve Yeşim Tekstil gibi birçok büyük şirket Türk yatırımcılarının yatırımları arasında yer alıyor.

Türk yatırımcılarının 2023 yılı sonu itibarıyla 2,146 doğrudan yatırım gerçekleştirdiği belirtilirken, yurt dışına gönderilen yatırım tutarı 6 milyar doları aşarken, gelen yatırım tutarı 5 milyar dolar civarında kaldı. Türk yatırımcılarının yurt dışındaki faaliyetlerinde finans ve sigorta sektörleri yüzde 67.5’lik pay ile ilk sırayı alıyor. Bu faaliyetlerin büyük bir kısmını ise holding şirketlerinin yatırımları oluşturuyor.

Türkiye kaynaklı yurt dışı yatırımlarının en fazla Avrupa’ya yapıldığı görülüyor. 2,146 yatırımın 828’i Avrupa Birliği ülkelerine, 457’si ise Birleşik Krallık, Rusya, Balkanlar, İsviçre, Norveç ve Doğu Avrupa bölgesi gibi ‘diğer Avrupa ülkeleri’ne yapılmış.

Prof. Dr. Erinç Yeldan’a göre, Türkiye’deki belirsizlikler, yüksek enflasyon oranı, baskılanan kur ve sadece faiz odaklı ekonomi politikası nedeniyle yatırımcılar yurt dışına yöneliyor. Yeldan, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma için yapısal reformlara ihtiyaç duyduğunu belirterek, güvenilir bir yatırım ortamının olmaması durumunda gelecekte yatırımcı gidişlerinin devam edeceğini vurguladı.

DEİK Yurt Dışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı Kübra Orakçıoğlu Kazan ise, Türk firmalarının yurt dışında hangi sektörlere daha fazla yatırım yapmaları gerektiği konusunda arayış içinde olduklarını belirtti. Türk yatırımcıların hızla gelişen pazarlara ilgi gösterdiğini vurgulayan Kazan, Türkiye’nin son yıllarda yurt dışındaki yatırımlarının dinamik bir trend izlediğini ifade etti.

Related Posts

SPK’den kripto varlık platformlarına “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’den kripto varlık platformlarına “rezerv kanıtı” düzenlemesi

Sanayi üretimi aylar sonra artışa geçti

Sanayi üretimi mart ayında artışa geçti. Sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 2,5 artarken, aylık bazda yüzde 3,4 artış kaydetti.

Donald Trump’tan İngiltere ile ‘çığır açan’ ticaret anlaşması: ‘Fantastik tarihi bir gün’

ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere ile yeni bir ticaret anlaşması imzaladıklarını duyurdu. Anlaşma, iki ülke arasındaki ticaretin hızlanmasını ve bürokratik engellerin ortadan kaldırılmasını hedefliyor. Trump, aynı zamanda Ukrayna ile yapılan nadir toprak elementleri anlaşmasını da onayladı.

Mevduat faizleri yeniden yükseldi: Uzmanından vade tavsiyesi

Mevduat faizleri yeniden yükseldi. Bir bankada oran yüzde 53’e çıkarken, 1 milyon TL’nin aylık net getirisi yaklaşık 39 bin 500 TL’yi buldu. Uzmanlara göre, kısa vadeli mevduatlar şu an daha avantajlı.

Borsa İstanbul’dan sürpriz atak

Borsa İstanbul’da yatırımcıların yüzü güldü. BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,25 değer kazancıyla 9.279,21 puandan tamamladı. Gün içinde 9.093,65 puana kadar gerileyen endeks, 9.302,62 puanla gün içi zirvesine ulaşarak dikkat çekici bir performans …

Elon Musk Tesla’dan ayrılıyor

Bu ikisinin birbiriyle bağlantılı olduğu aşikar ve son günlerde şeytani iş adamının geri adım atma niyetinin ortaya çıkması da tesadüf değil. Peki bu bilerek mi yapılıyor yoksa zorunluluktan mı? Tesla’nın yönetim kurulunda endişeye yol açtı ve bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir