Ali Kemal ERDEM
Türkiye, 31 Mart 2024 günü yerel seçimlere gidiyor.
Her seçim öncesinde olduğu gibi yine binlerce kişi farklı partilerden aday olarak şansını deniyor.
Bu kişilerin her biri farklı mesleklerden ve sosyal kesimden geliyor.
Ancak belli meslek grupları, işlerinin yapısı nedeniyle oldum olası diğer mesleklere göre siyaset ile uğraşmaya ve aday olmaya daha yatkınlar.
Avukatlar, doktorlar, akademisyenler, eğitimciler, mali müşavirler ve iş insanları siyasette daha fazla öne çıkan meslek grupları.
İş insanları biraz geniş bir tanım olduğu için kendine ait bir işyeri olan biri de bu şekilde tanımlanabiliyor.
CHP’DE AVUKAT, SAĞ PARTİLERDE İŞ İNSANLARI ÇOK
Geçtiğimiz 14 Nisan 2024 genel seçimleri öncesinde CHP’nin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sunduğu listede yer alan 582 adayın 112’sinin mesleği avukatlıktı.
Adaylar arasında 55 kişi iş insanı, 53 mühendis, 28 doktor, 5 diş hekimi, 21 mali müşavir, 25 öğretmen, 8 akademisyen, 8 gazeteci bulunuyordu.
İYİ Parti ve MHP’de ise iş insanları ve avukatlar daha ağırlıktaydı.
İYİ Parti’de 113 kişiyle iş insanları adaylar arasında ilk sıradayken, onları 68 kişiyle avukatlar, 37 kişiyle doktorlar takip ediyordu.
Yine MHP’de de kendisini iş insanı olarak tanıtanlar 155 kişiyle ilk sıradayken, 63 kişiyle avukatlar ikinci sırada, 50 kişiyle mühendisler üçüncü sıradaydı.
Önümüzdeki 31 Mart 2024 günü yapılacak seçim için YSK kesin listeleri 3 Mart 2024 günü açıklayacağından son seçim için başvuranların meslek dağılımına dair şimdilik kesin bir şey söyleyemiyoruz.
BELEDİYE BAŞKANLIKLARINDA MÜHENDİSLER İLK SIRADA
Yerel seçimlerde aday olanların da genel seçimlerdekine benzer yapıları olsa bile kimi farklılıkları oluyor. Mühendisler ve mali müşavirler yerel seçimlerde avukatlara göre daha ön planda.
“Veri Kaynağı” sitesinde verilen bilgiye göre 2019 yerel seçimlerinde göreve gelen büyükşehir belediye başkanlarının mesleklerinden mühendisler birinci sıradayken onları yöneticiler, doktorlar, avukatlar, mali müşavirler, akademisyenler, öğretmenler, çiftçiler, mimarlar takip ediyordu. Yine listede noter ve kaymakam olmasına karşın sanayici bulunmuyordu.
“MÜTEAHHİTLER ÖN PLANDA, SANAYİCİMİZİN İŞİ OLMAZ”
Uzun yıllar boyunca CHP’de birçok üst düzey görevde bulunan eski milletvekili Gürsel Tekin, yerel seçimlerdeki aday profilinin de genel seçimlerdeki aday yapısına benzer olduğunu kaydederek, “Genelde avukatlar çok aday olur. Ancak mesleğinde zirve olmuş avukatlar pek tercih etmez. Yine yerel seçimlerde müteahhitler de adaylıklarda ilk sıralardadır. Çünkü müteahhitin inşaat, imar işi vardır siyaseti kendisi açısından avantaj görebilir. Ancak sanayicimiz bu işin içinde pek olmaz. Kendi işine bakar” iddiasında bulundu.
“SANAYİCİLER SİYASETE MESAFELİ”
Bir dönem aktif siyasetin içinde yer alan Eski Beylikdüzü Organize Sanayi Sitesi Başkanı Abdullah Teber de sanayicilerin siyasete mesafeli olduğunu doğruluyor.
Teber, sanayicilerin ne yerelde ne genel seçimlerde siyasete fazla ilgi duymadığını belirterek, şöyle konuştu:
“SANAYİCİLER HADDİNİ ÇOK İYİ BİLEN BİR MESLEK GRUBUDUR”
“Belli bir düzeye gelmiş iş adamları siyasete ilgi duymaz. Binde 1 ancak vardır. 40 senedir sanayinin içindeyim. İş insanları siyasi yorum yaparlar, az da olsa taraf tutarlar. Ama saplantı halinde bir tarafı tutmazlar. Bugün A diyen yarın çok rahat B diyebilir. Haddini çok iyi bilen meslek grubudur. Mümkün mertebe politikaya hatta mecbur kalmadıkça belediyeye bile bulaşmazlar.”
“MÜTEAHHİTLER SİYASETE BULAŞMAK İSTER”
Teber, buna karşın müteahhitlerin siyasetle daha alakalı olduğunu kaydederek, müteahhitlerle sanayicilerin kıyaslanmaması gerektiğini belirterek, “Onlar siyasete bulaşırlar, bulaşmak isterler. Milletvekili olurlar” dedi.
“MALİ MÜŞAVİRLER DE MERAKLI”
Bulgu Araştırma Şirketi Kurucu Ortağı ve Sosyolog Semih Turan, yerel seçimlerde genel seçimlerden farklı olarak aday adayları arasında daha fazla şehir plancılarının, mühendislerinin görüldüğünü belirtti.
Turan, yine hesap işlerine hakim olmalarından dolayı mali müşavirlerin ve muhasebecilerin de yerel seçim adaylıklarında ön plana çıktığını kaydetti.
MÜTEAHHİTLER MECLİS ÜYELİKLERİNE RAĞBET GÖSTERİYOR
Müteahhitlerin ise belediye başkanlığından ziyade belediye meclis üyeliklerine ilgi duyduğunu söyleyen Turan, “Müteahhitler genel seçimlerde milletvekilliği adaylığıyla da ilgilenir. Ancak sanayiciler özellikle yerel seçimlerle pek ilgilenmez. Onların işi daha çok merkezi iktidarla olduğundan genel seçimlere daha ilgilidirler” dedi.
“DOKTORLAR, STATÜ GEREĞİ SİYASETE İLGİ DUYUYOR”
CORE Araştırma Enstitüsü’nden siyaset bilimci Ulaş Tol da avukatlar ve doktorların siyasete en meraklı meslek grupları olduğunu kaydederek, “Avukatlar işleri gereği kanunlara ilgilidirler. Doktorluk ise Türkiye’de halen araştırmalara göre en itibarlı meslek grubu. Siyaset bir statü görüldüğünden doktorlara ilgi oluyor” dedi.
Tol, buna karşın yerel seçimlerde meslek gruplarının çeşitlendiğini kaydederek, mesleklerin dışında STK’lardan özellikle hemşeri derneklerinden gelen veya parti örgütlerinden gelenlerin de adaylaştırma noktasında şanslı olduklarını kaydetti.
patronlardunyasi.com