Vatandaşların ATM krizi…. Bankalar doğruladı 500 TL’lik banknot talebi peşinden geldi

Kurban Bayramı öncesinde arife günü para çekmek isteyen vatandaşlar büyük bir şok yaşadı. Türkiye’nin birçok ilindeki ATM’lerden para çekilemedi. Para çekmeye ATM’ye giden vatandaşlar, “Para çekme ünitesinde bir arıza oluştu” ya da “Çekmek istediğiniz tutar ödenememektedir, en yakın ATM’ye gidiniz” yazılarıyla karşılaştı. Vatandaşlar bir gün içinde 10-15 ATM gezerek, duruma isyan ederken, bankalar da durumu doğruladı.

MEMURLAR MAĞDUR OLDU

Özellikle 15 Haziran’da maaş alan memurlar büyük bir mağduriyet yaşadı. Nakit paraya ulaşamayan memurlar gün boyu bankaların Call Center’larını arayarak, şikâyette bulundu. Yine bayram öncesi çocuk ya da torunlarına bayram harçlığı vermek için nakit para çekmek isteyen vatandaşlar bankamatik turu yapmak zorunda kaldı. Kurban pazarlarında da nakit parayla satılan kurbanlıkların ödemesi ATM’lerdeki sorunlar nedeniyle EFT yoluyla yapıldı.

Sabah’tan Betül Alakent’in haberine göre, ATM’lerde arife günü başlayan sıkıntı bayramın ilk günü de devam etti. Sosyal medyada isyan eden vatandaşlar, “Günlük limit 5 bin TL. Onu dahi çekemiyoruz”, “Çocuğa bayram harçlığı vermek istiyorum. Ancak ATM’de para yok. 15 tane ATM gezdim, yine de bulamadım”, “Arife günü kurbanlık alacağım ama para yok. Allahtan pazarda besici EFT’yi kabul etti, yoksa kurbanı dahi alamayacaktık” şeklinde isyan etti.

TÜKETİCİ HEYETİNE ŞİKÂYET YAĞDI

Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, ATM’lerde yaşanan nakit sıkıntısı nedeniyle iki gündür şikâyet yağdığını söyledi. Güllü, “Kamu-özel tüm bankaların ATM’lerinde bu sorun yaşanıyor. Para olan ATM’lerin önünde ciddi kuyruk oluştu. Bir banka mudisi olan vatandaş parasına ulaşamıyor” dedi. Bankaların oluşabilecek bu sorun karşısında hiçbir önlem almadığını anlatan Güllü, “Maalesef bu konuyla ilgili kanun mevzuatında bir boşluk var. Biz sorunu iletiyoruz ancak bir dava açamıyoruz. Belki Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) bu sorunla ilgili bankalara bir uyarı gönderir” diye konuştu.

REPODA TUTUYORLAR

Tüketici Konfederasyonu Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Gülmez, banka ATM’lerinde iki sorun yaşandığını belirterek, “Birincisi arıza, diğeri de para bulunmaması. Ancak bankalar Türkiye’nin en ücra köşesindeki ATM’yi dahi sistemleri üzerinden görebiliyor. Para var mı yok mu takip edebiliyor. Ancak bu konuda hassas davranmıyorlar. Çünkü nakit çekimi istemiyorlar, bu parayı bir günlük repoda tutup, ciddi bir faiz geliri elde ediyor. O nedenle ATM’lerdeki sorunları kulak arkası edebiliyorlar” dedi. Bankaların bayram ve tatil dönemlerinde ATM’ler için nöbetçi personel çalıştırdığını anlatan Gülmez, “Sorun bankalara iletilse dahi çözümde çok yavaşlar. Çünkü bu konuda ciddi bir yaptırım yok. Kanun mevzuatında eksiklik var” ifadelerini kullandı.

BANKACILARDAN 500 TL’LİK BANKNOT TALEBİ

Bankacılar ise ATM’lere belirli miktarda para yüklendiğini belirterek, “ATM içinde yer alan 4 ayrı kasete para yerleştiriliyor. Her birine de 200 TL konulmuyor. 20, 50, 100, 200 TL’lik banknotlar oluyor. ATM’den bir seferde en fazla 40 adet kağıt para veriliyor. Enflasyon ortamında ATM’deki para çabuk bitiyor. ATM’ler takip edilip yeniden para konulsa da aradaki sürede bazı vatandaşlarımız mağdur olabiliyor. 500 TL’lik banknotların çıkması gerekiyor” dedi.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx