‘Uzun vadede Türkiye avantajlı’

Bakan Şimşek: Yeni Dönemde İhracat ve Dost Ülkeler Ön Planda Olacak

Bakan Şimşek, MÜSİAD’ın “2024 Yılı Değerlendirmesi 2025 Yılı Beklentileri” programında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yeni döneminde dost ülkelerle ihracatın ön planda olacağını vurguladı.

Şimşek, Türkiye’nin ihracatının yüzde 62’sinin AB ve serbest ticaret anlaşmalarının bulunduğu diğer 54 ülkeye yapıldığını belirtirken, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Bu 54 ülke, Türkiye’nin ihracatının yüzde 62’sine denk geliyor. Ayrıca yakın coğrafyamızda da önemli ticari bağlantılarımız bulunmakta. Balkanlar, Orta Doğu, Kuzey Afrika gibi serbest ticaret anlaşmalarının olmadığı fakat tarihi ve kültürel bağlarımızın güçlü olduğu bölgelere ihracatımız var. Bu noktada, ihracatımızın büyük bir kısmı bu trendlere oldukça dayanıklı.”

İlerleyen dönemde bölgesel entegrasyonun hızlanacağını ve herkesin yakın coğrafyasına odaklanacağını belirten Şimşek, şu açıklamalarda bulundu:

“Türkiye, bölgesinde önemli bir sanayi ve hizmet üssü konumunda. Yakın coğrafyamızla dostuz ve kural bazlı ticarete sahibiz. Lojistik açıdan da Türkiye, küresel ticarette önemli bir konuma sahip. Belirsizlikler olsa da Türkiye’nin güçlü yapısına güvenebiliriz. Karamsar olmak için hiçbir neden yok.”

Kamuda Tasarruf Politikaları

Bakan Şimşek, kamuda tasarruf önlemleri sayesinde 2024’teki harcamalarının TBMM’nin belirlediği hedeflerin yüzde 3 altında olduğunu belirterek, “Son 10 yılın harcama ortalamasına göre 1.2 trilyon lira tasarruf sağladık” ifadelerini kullandı. Ayrıca, kamuda kiralık taşıt sayısının yüzde 16 azaltıldığını ve personel genişlemesinin durdurulduğunu da sözlerine ekledi. Uzun vadeli perspektifle bakıldığında Türkiye’nin büyük bir avantaja sahip olduğunu söyleyen Şimşek, kısa vadeli bakış açısının yanıltıcı olabileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Karahan Boğaziçi Üniversitesi’nde konuştu: Belirsizlikler daha yüksek

Finans Zirvesi 2025, Boğaziçi Üniversitesinin ev sahipliğinde, “Belirsizlik Çağında Finansal Dönüşüm” temasıyla düzenlendi. Para politikası, bankacılık, yatırım dinamikleri, finansal teknolojiler ve dijital dönüşüm gibi başlıkların ele alındığı zirve …

Külçe altın, yatırımcısına 2 yıldır reel getiri sağlıyor

Külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yıllık bazda ardı ardına son 24 ayda reel getiri sağlayan tek yatırım aracı oldu.

Yeniçağ Gazetesi: Geçim sıkıntısı vatandaşı bunalıma sürüklüyor!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… EKONOMİK KRİZ BUNALTTI ANTİDEPRESAN ALIMI PATLADI İşsizler ordusunun giderek büyümesi, işi olanın ay sonunu getirememesi, emeklinin satın alma gücünün her geçen gün erimesi …

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir