Türkiye Adalet Akademisi Kanunu TBMM’de: 10 madde kabul edildi

“`html

Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi Onaylandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi’nin ilk on maddesi resmen kabul edildi.

Onaylanan maddeler doğrultusunda, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 34 sayılı Türkiye Adalet Akademisi Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne ilişkin bazı düzenlemelere de gidilecektir.

Türkiye Adalet Akademisi, Başkanlık ve Eğitim Kurulu yapılandırmasını benimseyecek. Akademide, uzmanlık alanlarına göre eğitim, öğretim, araştırma ve uygulama birimleri oluşturulması planlanmaktadır.

Hedef, Türkiye Adalet Akademisi’nin eğitim ve öğretim faaliyetlerinin etkinliğini artırmak. Bu amaçla, Akademi Başkanının önerisi ve Adalet Bakanının onayı doğrultusunda yeni eğitim merkezleri kurulması düşünülecek.

Akademi adına, hakim ve savcı yardımcılarıyla hakim ve savcılara yönelik eğitim programları tasarlanacak ve bu programlar uygulamaya konulacaktır.

Talep eden noterler, avukatlar ve eğitimden faydalanmak isteyen diğer bireyler için de uygun eğitim programları hazırlayıp sunacak olan Akademi, hukuk ve adalet konularında araştırmalar yaparak uluslararası gelişmeleri takip edecek ve projeler geliştirecektir.

Sertifika Programları ve Eğitim Faaliyetleri

Türkiye Adalet Akademisi, hukuk ve adalet alanında uzmanlık sertifika programları ile birlikte kurslar, seminerler, konferanslar ve benzeri etkinlikler düzenleyecek ve bilgi bankası ile kütüphane oluşturacaktır.

Eğitim stratejileri ve hedeflerinin netleştirilmesi için, akademik alanla ilgili devlet ve özel kurumlarla iş birliği yapılacaktır.

Akademi, hakim ve savcı yardımcılarının maaş sonrası eğitimlerine destek olmak için, ilgili kurumlarla ortak çalışmalar yürütecek, ayrıca hukuk alanındaki eğitim programları hakkında önerilerde bulunacaktır.

Akademi Başkanlığı’nın Görevleri

Türkiye Adalet Akademisi Başkanlığı, başkan ve daire başkanlarından oluşacak bir yapı ile Hukuk Araştırmaları Merkezi’ni içerecek.

Akademide dört daire başkanlığını aşmamak şartıyla, yeterince tetkik hakimi ve idari personel bulundurulacaktır.

Başkanlık, eğitim müfredatını, yıllık stratejik planlarını ve faaliyet raporlarını hazırlamaktan sorumlu olacaktır.

Eğitim faaliyeti standartlarının belirlenmesine yönelik Eğitim Kuruluna görüş sunacak Başkanlık, eğitim materyallerinin hazırlanmasında da rol alacaktır.

Akademi ihtiyaçları doğrultusunda satın alma, kiralama, bakım ve sosyal hizmetleri yönetme görevlerini üstlenecek, diğer gerekli işlevlerini de yerine getirecektir.

Ayrıca, kamu ve özel kurum temsilcileri ile uzman kişilerden oluşan çalışma grupları ya da eğitim komisyonları oluşturulma imkanı da bulunmaktadır.

Yeni Akademi Başkanı Kim Olacak?

Akademi Başkanı, kurumun yönetimi ve temsili ile Akademinin verimli çalışmasını sağlamak için gerekli önlemleri alacaktır.

Daire başkanları, Adalet Bakanı tarafından atanan ve belirli nitelikleri taşıyan ilk sınıf hakim ve savcılar arasından seçilecektir.

Eğitim Kurulu, Adalet Bakanı veya Bakan tarafından görevlendirilecek bir Bakan Yardımcısı başkanlığında 18 üyeden oluşacaktır.

Eğitim Kurulu, akademik müfredat ve planlamaya ilişkin onay verme ve stratejik planları takip etme yetkisine sahip olacaktır.

Hukuk Araştırmaları Merkezi’nin Kurulması

Akademi içinde bir Hukuk Araştırmaları Merkezi de kurulacaktır.

Burası, hakim ve savcıların uzmanlık seviyesini artırmak amacıyla yükseköğretim kurumlarıyla işbirliği yaparak ortak programlar geliştirecektir.

Hukuk ve adalet alanındaki gelişmeleri izleyip ihtiyaçları tespit edecek olan merkez, bilimsel çalışmalar ve uluslararası ortak projeler yürütecektir.

Müdür ve iki müdür yardımcısı ile bürolardan oluşacak bu merkez, Adalet Bakanı tarafından atanacak personel ile faaliyet gösterecektir.

Atama Süreçleri

Beş yıllık mesleki deneyime sahip hakim ve savcılar, Adalet Bakanı tarafından Akademiye atanabilecek.

Devlet Memurları Kanunu’na tabi personel Akademi Başkanının onayı ile görevlendirilecektir.

Eğitim merkezi müdürü ve müdür yardımcıları, gerekli niteliklere sahip hakim ve savcılar arasından Adalet Bakanlığı tarafından atanacaktır.

Öğretim Elemanı Olarak Atanma Koşulları

Meslekte sekiz yılını doldurmuş hakim ve savcılar, öğretim elemanı statüsünde Akademiye atanabilecek.

Yükseköğretim kurumlarında görev alan öğretim üyeleri, Akademide ders vermek üzere görevlendirilebilecektir.

Akademide görevlendirmelerde, meslekte en az sekiz yıl deneyim şartı aranacaktır.

(ANADOLU AJANSI)

“`

Related Posts

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi hastaneye kaldırıldı

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, sabah saatlerinde trafik kazası geçirdi. İlgezdi’nin hastanede tedavi altına alındığı ve sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Kazanın, Ankara’ya gitmek üzere Çanakkale Havalimanı’na giderken meydana geldiği bildirildi.

İşte mağaranın girişi… Gaz maskesi olmadan nasıl soktunuz?

Pençe-Kilit Harekat bölgesinde yapılan arama-tarama çalışmaları sırasında metan gazından etkilenen 12 asker şehit oldu. Şehit haberlerinin ardından 19 askerin gaz maskesi kullanmadan mağaraya aynı anda girmesi ve gaz maskesi kullanılmaması, ‘ihmal’ sorularını beraberinde getirdi.

Akılamaz hırsızlık bağlardan 1 ton yaprak çaldılar

Tokat’ta 4 köydeki bahçelerden yaklaşık 1 ton coğrafi işaret tescilli bağ yaprağı çalındı. Köylüler, hırsızlık olaylarına karşı nöbet tutmaya başladı.

Özgür Özel’den AKP ve MHP seçmenine çağrı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi. Özel, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, AKP ve MHP seçmenine seslenerek, “Ben bu kötülükten AKP ve MHP’nin, Anadolu’nun pırıl pırıl insanları olan seçmenlerinin vicdanına sığınırım” dedi.

İşgal devletinde ateşkes çatlağı: Netanyahu ve Zamir Kabinede birbirine girdi

Hamas, 60 günlük ateşkes teklifine olumlu cevap verirken İsrail’de Gazze konusunda çatlak yaşanıyor. Perşembe gecesi toplanan Güvenlik Kabinesi’nde Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir ve Başbakan Binyamin Netanyahu arasında sert tartışma yaşandı. Zamir, aşırı sağcı bakanların Gazzelileri güneye sürme talebini “Askeri rejim mi istiyorsunuz” diyerek reddedince, Netanyahu sesini yükselterek Zamir’i susturdu.

Kurmay subayların yüzde 95’i FETÖ’cü çıktı

Türk Silahlı Kuvetleri’nde komutanların görev süresini uzatan teklif, TBMM’de görüşülürken kurmay subayların yüzde 95 inin terör örgütü FETÖ ile bağlantılı olduğu açıklandı.