TEPAV açıkladı! Perakende güveni aylıkta azaldı, geçen yıla göre arttı

Perakende Güven Endeksi 2025 Nisan Ayında Artış Gösterdi

Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, TEPAV Perakende Güven Endeksi Nisan 2025’te 7,5 puan değerini alarak 17,8 puan arttı. Ancak endeks, Mart 2025’e göre 1,0 puanlık bir azalış yaşadı. Aylik düşüşte, son üç aya ilişkin işlerin durumuna yönelik olumsuz değerlendirmeler etkili olurken; yıllık artışta, olumlu beklentiler ve geçmişe dair değerlendirmelerdeki iyileşme belirleyici oldu.

Geleceğe Dair Beklentiler Yükselişte

Perakendecilerin önümüzdeki üç aya dair satış beklentilerinin denge değeri 3,7 puan olarak kaydedildi. Bu rakam, mart ayına göre 0,8 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 10,1 puan arttı. TEPE anketine katılanların yüzde 18,2’si işlerinde iyileşme beklerken, bu oran mart ayında yüzde 15,9’du. İşlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı ise yüzde 5,1 olarak belirlendi. Yaz sezonu, düğün döneminin yaklaşması, mevsim geçişi ve Kurban Bayramı gibi etmenler, beklentilerin iyileşmesinde etkili oldu.

İşlerin Durumu Geçen Yıla Göre Daha İyi, Ancak Aylık Bazda Gerileme Var

Nisan 2025’te işler, geçen yılın aynı dönemine kıyasla daha iyi değerlendirilse de mart ayına göre olumsuz bir tablo çizdi. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre işlerin durumu değerlendirmesi 34,4 puan artarken Mart 2025’e göre 4,4 puan azaldı. Katılımcıların yüzde 93,8’i işlerinde bir değişiklik olmadığını belirtirken sadece yüzde 5,5’i artış yaşadığını ifade etti.

Sektörel Dağılımda “Diğer” Kategorisi Öne Çıktı

Alt sektörlere bakıldığında, en yüksek güven artışı “diğer” kategorisinde (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.) yaşandı. “Motorlu taşıtlar” ile “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektörleri de ortalamanın üzerinde performans sergiledi. Buna karşın, “market ve büyük mağazalar”, “mobilya”, “yiyecek-içecek” ve “giyim-ayakkabı” sektörlerinde güven ortalamanın altında kaldı.

Bölgesel Dağılımda İstanbul Önde

Bölgelere göre bakıldığında, İstanbul, Batı Marmara, Doğu Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Orta Anadolu’da perakende güveni ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Diğer bölgelerde ise güven seviyesi ortalamanın altında kaldı.

Avrupa’da Güven Geriledi, Türkiye Pozitif Ayrıştı

AB-27 ülkelerinde perakende güveni negatif seyirini sürdürürken, Türkiye pozitif bir performans gösterdi. Nisan 2025’te AB-27 Perakende Güven Endeksi -7,1 puan olurken Türkiye, Euro Bölgesi ve AB-27 ortalamalarının üzerinde performans gösterdi.

Konya Türkiye Ortalamasının Altında Kaldı

TEPAV ve Konya Ticaret Odası iş birliğinde hazırlanan Konya Perakende Güven Endeksi (KOPE), Nisan 2025’te -3,4 puan olarak kaydedildi. KOPE, Türkiye geneline göre daha düşük bir performans sergilerken AB-27 ortalamasının üzerinde kaldı. Konya’da perakende güveni hem geçen aya (2,2 puan azalış) hem de geçen yıla (8,4 puan azalış) göre düşüş yaşadı.

Related Posts

Son dakika | İTO enflasyonu açıkladı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) 2025 Haziran ayına ait İstanbul enflasyonunu açıkladı. Açıklanana göre perakende fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 1,77 oranında arttı. İTO’nun 2023 baz yılına göre hesapladığı İstanbul Tüketici Fiyat Endeksi’ne göre …

Söke’de otellere sıkı denetimi

Aydın’ın Söke ilçesinde, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından ilçede faaliyet gösteren otellerde hijyen ve gıda güvenliği denetimleri gerçekleştirildi. Yaz sezonunun yoğunlaşmasıyla birlikte denetimlerini sıklaştıran Söke İlçe Tarım ve …

Memur ve emekliler dikkat! Son 4 gün kaldı: İşte maaşlara beklenen zam oranı

Memur ve emeklilerin zamlı aylıkları için gözler önümüzdeki haftaya çevrildi. 3 Temmuz’da Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıklayacağı kritik veri ile birlikte maaşlara yapılacak zam oranı da netleşecek. Peki SSK ve Bağkur emeklileri ile memur ve memur emeklileri ne kadar zam alacak? En düşük emekli aylığı ne olur? İşte detaylar… 

Türkiye’yi ‘ticaret omurgası’haline getirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Orta Koridor’un deniz yoluna göre iki kat daha hızlı, hava yoluna göre de dört kat daha ekonomik olduğunu belirterek, “Türkiye, 21 ülkeye doğrudan bağlanan ticaret omurgası haline geliyor” dedi.

Finansal İstikrar Komitesi Toplantısı gerçekleştirildi

Finansal İstikrar Komitesi, jeopolitik gerginliklerin azalmasıyla makro finansal istikrarın daha da güçleneceğini bildirdi.

Finansal İstikrar Komitesi Toplandı: Finansal istikrarın önünde jeopolitik gerginlik engeli

Finansal İstikrar Komitesi, jeopolitik gerginliklerin azalmasıyla makro finansal istikrarın daha da güçleneceğini bildirdi.