Snapdragon X işlemcili yeni Copilot+ bilgisayarlar tanıtıldı

Microsoft, Copilot+ bilgisayarlarının ilk dalgasını 18 Haziran itibarıyla kullanıma sundu. Microsoft CEO’su Satya Nadella’nın “yeni nesil Windows bilgisayarları” olarak tanımladığı bu cihazlar, olabildiğince çok sayıda yapay zeka işlemini yerel olarak çalıştırmak üzere tasarlandı, böylece veri merkezlerine olan bağımlılık azaltıldı.

Bu dizüstü bilgisayarların hepsi Qualcomm’un Arm tabanlı Snapdragon yonga setini içeriyor ve bu set, yapay zeka görevlerini yerine getirebilmek için bir sinir işleme birimi (NPU) barındırıyor. Microsoft, Copilot+ bilgisayarlarının en az 40 TOPs (saniyede trilyon işlem) NPU performansına, 16GB RAM’e ve 256GB depolama alanına sahip olmasını şart koştu. Ayrıca, her cihazın klavyesinde özel bir Copilot butonu bulunuyor ve uzun pil ömrü vaat ediliyor.

Copilot+ bilgisayarları, bilgisayarlarla etkileşim biçimimizi değiştirebilir ve gündelik görevlerde doğal dil kullanımını yaygınlaştırabilir. Yeni Windows 11 katmanı, derinlemesine entegre edilmiş düzinelerce yapay zeka modeli içeriyor. Bu modeller, otomatik fotoğraf restorasyonu, canlı ve kaydedilmiş videolar için gerçek zamanlı altyazı ve çeviri, oyunlar için grafik iyileştirme, görüntü oluşturma ve metin özetleme gibi birçok işlemi gerçekleştirebiliyor.

Ancak, başlangıçta Copilot+ bilgisayarlarının çoğunda bir özellik eksik olacak. Microsoft, Recall adlı özelliğin geniş çapta kullanıma sunulmasını ertelemeye karar verdi. Bu özellik, bilgisayarınızda eriştiğiniz herhangi bir şeyi, örneğin bir web sayfası, belge, e-posta, sohbet veya görseli bulmanıza yardımcı olmayı amaçlıyor. Bu özellik, Windows’un her birkaç saniyede bir etkinliklerinizin anlık görüntülerini almasını ve bunları Recall zaman çizelgesine eklemesini gerektiriyor.

Gizlilik savunucularının eleştirileri üzerine Microsoft, Recall’u tercihe bağlı hale getirdi ve ek şifreleme katmanları ekledi. Ancak Copilot+ bilgisayarlarının halka tanıtılmasından birkaç gün önce, Microsoft bu özelliğin ilk etapta yalnızca Windows Insider Programı’nda kullanılabilir olacağını duyurdu. Şirket, Recall’u tüm uygun Copilot+ bilgisayarlarına sunmadan önce daha fazla testçiden geri bildirim almayı umuyor.

Bununla birlikte, birçok Copilot+ bilgisayarı şimdi piyasada ve Microsoft, duyurulan özellikleri önümüzdeki aylarda kademeli olarak kullanıma sunmayı planlıyor. Dell, Acer ve HP, Copilot+ bilgisayarlarını üreten ilk üçüncü taraf üreticiler arasında yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx