Saray ışıl ışıl yanacak sokaklar kararacak

Yerel seçimlerde belediyelerin büyük bölümünü muhalefet partilerine kaptıran iktidar, seçmene belediyeler üzerinden adeta elektrik cezası kesti. AKP’li milletvekilleri tarafından TBMM’ye sunulan yeni yasa teklifine göre cadde, sokak, park ve bahçe gibi halkın kullandığı yerlerde yapılan gece aydınlatmaları için belediye gelirlerinden kesilecek pay 3 kat arttırılacak. Genel bütçeden akan gelirleri azalan belediyelerin büyük bölümü mali yönden sıkıntılar yaşayacak. İktidar ayrıca, vergi paketi taslağına da borçlarına karşılık belediye gelirlerinin tamamından kesinti yapılması yönünde madde ekledi.


Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın elektrik giderleri, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin mal ve hizmet alım giderlerine tahsis edilen ödenek kaleminden karşılanıyor. Saray’ın elektrikleri sabaha kadar yanıyor ve her ay 14 bin konut kadar elektrik harcıyor.

GELİRLERE TIRPAN

Halen büyükşehir belediyeleri cadde, sokak, park ve bahçe gibi genel kullanıma açık yerlerin aydınlatma giderinin yüzde 10’unu, diğer il belediyeleri ise yüzde 5’ini karşılıyor. Torba yasaya eklenen maddeye göre ise büyükşehirler artık genel aydınlatma faturasının yüzde 30’unu, diğer belediyeler de yüzde 15’ini ödeyecek. Dolayısıyla belediyelerin fatura yükü 3 kat artacak. Uygulamada, elektrik dağıtım şirketleri genel aydınlatma tüketimini hesaplayıp faturaları bakanlık ve belediyelere gönderiyor. Belediyelerin ödemesi gereken fatura, o belediyenin genel bütçe vergi gelirlerinden alacağı paydan düşülüyor.

BELEDİYELER KONTROL ETSİN

Dolayısıyla teklif yasalaştığında beledilerin gelirlerinin önemli bir bölümü elektrik parasına gidecek. Bütçe gelirleri tırpanlanan belediyeler halka hizmet götürmekte daha fazla zorlanacaklar. Elektrik Mühendisi Olgun Sakarya, yeni düzenlemeyle birlikte sokak aydınlatma giderlerinin belediyelere daha fazla yüklenmiş olacağını belirtirken, belediyelerin de buna karşılık elektrikten alınan Belediye Tüketim Vergisi gelirlerini kontrol etmesi gerektiğini söyledi. Elektrik faturalarındaki enerji bedeli üzerinden belediyelere yüzde 1-5 arasında pay ödendiğine işaret eden Olgun Sakarya, dağıtım şirketlerinin hesaplarında yanlışlıklar olabileceğini, belediyelerin bu hesabı iyi kontrol edip olası hataları önlemelerini önerdi.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir