Külçe altın, yatırımcısına 2 yıldır reel getiri sağlıyor

Altın Yatırımcıların Güvenli Limanı Olmaya Devam Ediyor

Son zamanlarda küresel jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte yatırımcıların altına olan ilgisi de artmış durumda. Rusya-Ukrayna Savaşı, İsrail’in Gazze’ye saldırıları ve İsrail-İran gerginliği gibi olaylar, yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü altına olan ilgiyi artırdı.

Bireysel yatırımcıların taleplerinin yanı sıra merkez bankalarının da altın almaya başlaması, dolar bazında ons altın fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

ABD’nin ek tarifeler açıklaması ve Çin ile olan ticari gerilim gibi olaylar, altına olan ilgiyi artırdı. Tüm bu gelişmelerin ardından ons altın fiyatları, yakın zamanda 3.500 doların üzerine çıkarak rekor kırdı.

Finansal Yatırım Araçlarının Performansı

TÜİK tarafından yapılan araştırmada, nisanda reel getirileri incelenen finansal yatırım araçları arasında külçe altının diğer yatırım araçlarından ayrıştığı görüldü.

Külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yatırımcısına yıllık bazda %31,17 reel getiri sağlarken, mevduat faizi %16,26 ve avro %0,90 oranlarında getiri sağladı. Devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) %0,91, dolar %3,80 ve BIST 100 endeksi %20,29 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

Son 2 yılın performansına bakıldığında külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yıllık bazda son 24 ayın tamamında reel getiri sağladı. BİST 100 endeksi ise 16 ayda yatırımcısına getiri sağladı.

Mevduat faizi son 24 ayın 6’sında, DİBS ise 3’ünde yatırımcısına reel getiri sağladı.

Related Posts

Karahan Boğaziçi Üniversitesi’nde konuştu: Belirsizlikler daha yüksek

Finans Zirvesi 2025, Boğaziçi Üniversitesinin ev sahipliğinde, “Belirsizlik Çağında Finansal Dönüşüm” temasıyla düzenlendi. Para politikası, bankacılık, yatırım dinamikleri, finansal teknolojiler ve dijital dönüşüm gibi başlıkların ele alındığı zirve …

Yeniçağ Gazetesi: Geçim sıkıntısı vatandaşı bunalıma sürüklüyor!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… EKONOMİK KRİZ BUNALTTI ANTİDEPRESAN ALIMI PATLADI İşsizler ordusunun giderek büyümesi, işi olanın ay sonunu getirememesi, emeklinin satın alma gücünün her geçen gün erimesi …

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

Taksilerde yeni dönem: Yeni nesil yazar kasa zorunluluğu geliyor

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Kiracılar ve ev sahipleri dikkat: Emlakçılara da yetki verildi

e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi yapabilme yetkisi emlak danışmanlarına da verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir