Karadenizin kızları kanseri karalahanayla iyileştirecek

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğrencileri Meme Kanseri Tedavisine Yeni Bir Bakış Açısı Getiriyor

İstanbul Bilgi Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü’nde Dr. Ali Deniz Dalgıç danışmanlığında çalışan öğrenciler Ayşe Nilay Seyhan ve Dilay Fatoğlu, kara lahananın meme kanseri hücresi üzerindeki olumlu etkilerini ortaya çıkardı.

Meme Kanseri Hücre Canlılığını Yüzde 50 Azalttı

Yapılan çalışmalar sonucunda, karalahana özütünün üç günlük etkileşim sonunda meme kanseri hücresi canlılığını yüzde 50’ye kadar düşürdüğü tespit edildi. Ayrıca, karalahana özütünün bir ve üç günlük uygulamalarında hücre canlılığında yüzde 120 artış sağladığı görüldü. 7 günlük süreçte ise karalahana özütü içeren jel biyomalzemelerin meme kanseri hücresi canlılığını yüzde 30’a kadar azalttığı belirlendi.

Doğadan ilham alınarak geliştirilen bu yenilikçi yaklaşım, gelecekte kanser tedavisi alanında daha fazla araştırma ve klinik çalışmalarla hastalara güvenli ve etkili destekleyici çözümler sunmayı hedefliyor.

Karalahana projesini yönlendiren Karadenizli bilim insanları Dilay Fatoğlu ve Ayşe Nilay Seyhan, konuyla ilgili şunları söyledi: “Karalahana gibi sebzelerin biyoaktif bileşikleri üzerinde yapılan çalışmalar, kanser hücreleri üzerinde olumlu etkiler göstermiştir. Ancak projemizin özgünlüğü, bu bileşiklerin lokal ilaç salınım sistemleriyle bir araya getirilerek tedavi etkinliğinin artırıldığı bir model olmasıdır.”

Related Posts

Gizli pandemi: Lyme

425’den fazla hastalığı taklit eden ve teşhis edilmesi bu yüzden zor olan Lyme hastalığı ‘gizli bir salgın’ olarak nitelendiriliyor. Geçmişte kenelerden bulaştığı düşünülen hastalığın bit,
pire, sivrisinek, tahtakurusu gibi kan emicilerden de geçtiği belirtiliyor.

Tıbbi kenevir artık yasal: Eczanelerde satışına onay çıktı

Türkiye, tıbbi kenevir ürünlerinin eczanelerde kontrollü satışına izin veren tarihi bir yasayı hayata geçirdi. Sağlık Bakanlığı denetiminde yalnızca reçeteyle satılacak bu ürünler, özellikle kronik hastalıklarla mücadele eden hastalar için yeni bir umut olacak.

B12 vitamini nedir ve neden gerekli?

B12 vitamini nedir ve neden gerekli?

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

TPRECD Bölgesel Toplantıları Sürüyor

TPRECD Bölgesel Toplantıları sürüyor. Düzenlenen bilimsel toplantıda meme estetiğindeki güncel gelişmeler, cerrahi komplikasyonlar ve onkolojik yaklaşımlar ele alındı.