İstanbul’un kentsel dönüşüm çıkmazı

Kentsel Dönüşüm Çalışmaları Devam Ediyor

Büyükçekmece’de 80 dairenin bulunduğu 33 yıllık binalar, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında kontrollü bir şekilde, kat kat yıkılacaktı ancak iş makinesinin birkaç dokunuşu ile yıkım tamamlandı.

Daire sakinlerinin kurtulması için binaların tahliye edilmeden yıkılması durumunda mucizevi bir olay gerekecekti.

6,2 büyüklüğündeki geçmiş depremde kullanılmayan bir bina dışında herhangi bir yıkım olmadı. Ancak bu durum, gelecekte meydana gelebilecek daha büyük bir depremde benzer bir durumun yaşanmayacağı anlamına gelmez.

Olası bir deprem tehlikesi devam ederken, 1,5 milyon binanın risk altında olduğu göz önünde bulundurulduğunda, özellikle bu tür binalarda yaşayan insanların endişeleri artıyor.

Deprem korkusu nedeniyle vatandaşlar evlerine dönemiyor, günleri parklarda ve bahçelerde geçiriyorlar.

Kentsel Dönüşüm Sorunu

Yaşanan bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda, kentsel dönüşümün daha çok gerçekleştirilememesi gündeme geliyor.

Çeşitli sebeplerle eski binalar yıkılamıyor. Bunun en büyük sebebi ise ekonomik faktörler. Bu iş için herkesin bütçesi yeterli değil.

Kentsel dönüşüm için apartman sakinlerinin öncelikle anlaşması gerekiyor. İlk adım ise binaların teknik açıdan incelenerek sağlamlık durumunun belirlenmesi olmalıdır.

Devlet ve belediye tarafından sunulan desteklerin titizlikle incelenmesi gerektiği vurgulanıyor.

157 Bin Bağımsız Proje

Çevre Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp, ilçede toplamda 365 projenin içerisinde 157 bin bağımsız birimin projelendirme ve yapım çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

Riskli binaların tespit edildiği ve 51 bin konutun inşaat sürecinin devam ettiği bilgisini paylaşan Alp, 208 bin konut ve iş yerinin projelerinin halen devam ettiğini belirtti. Ayrıca, “Yarısı Bizden” kampanyası kapsamında İstanbul’da 21 bin bağımsız bölümün mali destekle dönüştürüldüğünü sözlerine ekledi.

Related Posts

İşgal devletinde ateşkes çatlağı: Netanyahu ve Zamir Kabinede birbirine girdi

Hamas, 60 günlük ateşkes teklifine olumlu cevap verirken İsrail’de Gazze konusunda çatlak yaşanıyor. Perşembe gecesi toplanan Güvenlik Kabinesi’nde Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir ve Başbakan Binyamin Netanyahu arasında sert tartışma yaşandı. Zamir, aşırı sağcı bakanların Gazzelileri güneye sürme talebini “Askeri rejim mi istiyorsunuz” diyerek reddedince, Netanyahu sesini yükselterek Zamir’i susturdu.

Kurmay subayların yüzde 95’i FETÖ’cü çıktı

Türk Silahlı Kuvetleri’nde komutanların görev süresini uzatan teklif, TBMM’de görüşülürken kurmay subayların yüzde 95 inin terör örgütü FETÖ ile bağlantılı olduğu açıklandı.

Resmî Gazete’de bugün (6 Temmuz 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de bugün (6 Temmuz 2025 Resmî Gazete kararları)

Kosova meclisinde bomba alarmı: Milletvekilleri kaçtı

Kosova Meclisi, bomba ihbarı nedeniyle sabah saatlerinde tahliye edildi. İngilizce konuşan bir kişi 10 dakika içinde patlama olacağını bildirdi. Oturum akşama ertelenirken, polis binada arama başlattı.

DEM silah bırakma şovuna hazırlanıyor

DEM Parti, ‘Terörsüz Türkiye’ sürecinde PKK’lıların Irak kuzeyinde silah bırakma adımının basın mensupları tarafından takip edilebileceğini açıkladı.

Elon Musk’tan sorduğu soru Trump’ın başını yakacak: ABD sistemini kökten değiştirecek

Elon Musk, ABD’de iki parti sistemine meydan okuyacak yeni bir siyasi oluşum için ilk adımı attı. X’te başlattığı “Amerika Partisi kurulsun mu?” anketi saatler içinde yüz binlerce yanıt aldı. Musk, Senato ve Meclis’te az sayıda koltukla sistemi kilitleyebileceklerini savundu.