Doğurganlık neden azalıyor?

Türk-Alman Jinekoloji Kongresi, Antalya’da Gerçekleşti

Türk Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı’nca (TAJEV) düzenlenen 15. Türk-Alman Jinekoloji Kongresi, 23-27 Nisan tarihleri arasında Antalya’da gerçekleşti.

Kongrede polikistik over sendromu, endometriozis, gebelikte aşılama, gebelikte vitamin takviyeleri, beslenme, ve tedavilerde ‘yapay zeka’dan yararlanma gibi konular ele alındı. Kongreyi, 13 ülkeden bin 500’ün üzerinde katılımcı takip etti.

Kongre kapsamında; Türk Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, endometriozis cerrahisinin Dünyaca ünlü ismi Prof. Dr. Ceana Nezhat ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı TAJEV Genel Sekreteri Prof. Dr. Yusuf Üstün gibi alanında uzman isimlerin katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Prof. Dr. Ünlü, Prof. Dr. Nezhat ve Prof. Dr. Üstün; toplantı sonrası SÖZCÜ’ye özel açıklamalar yaptı.

Yediklerimiz ve İçtiklerimiz Üreme Organlarımıza Zarar Veriyor

Ülkemizde infertilite (kısırlık) oranlarının arttığını belirten Prof. Dr. Mehmet Cihat Ünlü’ye nedenlerini ve çiftlerin izlemesi gereken yol haritasını sordum. İşte açıklamaları:

  • Kadınlarda yumurtlama problemleri, polikistik over hastalığı, endometriozis, geçirilmiş yumurtalık iltihapları, ve enfeksiyonlara bağlı olarak tüplerdeki tıkanıklıklar infertiliteye neden olabilir.
  • Erkeklerde semen içerisinde hiç sperm bulunmaması (azoospermi), sperm sayısında ve hareketliliğinde azalma, ve varikosel görülebilir.
  • Kariyer planlaması nedeniyle kadınlar çocuk sahibi olmayı erteleyebilir ve ileri yaş infertilite açısından risk oluşturabilir.

Yediğimiz içtiğimiz besinlerdeki tarım ilaçları, hormonlar, genetiğiyle oynanmış gıdalar ve çevresel kirlilik üreme organlarına zarar verebilir. Endokrin bozucular, plastikler, kozmetikler, radyasyon, alkol, sigara, obezite ve stres de infertiliteyi artırabilir.

Herkes İçin Önemli Tavsiyeler

Prof. Dr. Cihat Ünlü, çocuk sahibi olmayı planlayan genç kızlara ve kadınlara şu tavsiyelerde bulundu:

  1. Çok geç çocuk planı yapmamalarını öneriyor,
  2. Geç evlenenler için yumurtaların saklanması için alternatifler olduğunu belirtiyor,
  3. Erken yaşta menopoza giren genç kızlara yumurta rezervlerini ölçtürmelerini tavsiye ediyor,
  4. Adet sancısı çeken genç kızlara düzenli jinekolojik kontrol yapmalarını öneriyor.

Related Posts

Gizli pandemi: Lyme

425’den fazla hastalığı taklit eden ve teşhis edilmesi bu yüzden zor olan Lyme hastalığı ‘gizli bir salgın’ olarak nitelendiriliyor. Geçmişte kenelerden bulaştığı düşünülen hastalığın bit,
pire, sivrisinek, tahtakurusu gibi kan emicilerden de geçtiği belirtiliyor.

Tıbbi kenevir artık yasal: Eczanelerde satışına onay çıktı

Türkiye, tıbbi kenevir ürünlerinin eczanelerde kontrollü satışına izin veren tarihi bir yasayı hayata geçirdi. Sağlık Bakanlığı denetiminde yalnızca reçeteyle satılacak bu ürünler, özellikle kronik hastalıklarla mücadele eden hastalar için yeni bir umut olacak.

B12 vitamini nedir ve neden gerekli?

B12 vitamini nedir ve neden gerekli?

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Karadenizin kızları kanseri karalahanayla iyileştirecek

Bilgi Üniversitesi’nden Ayşe Nilay Seyhan ve Dilay Fatoğlu, karalahanadan elde ettikleri özütle meme kanseri hücrelerinin canlılığını yüzde 50’ye kadar düşüren jel biyomalzeme geliştirdi.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı.