Doğurganlık neden azalıyor?

Türk-Alman Jinekoloji Kongresi, Antalya’da Gerçekleşti

Türk Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı’nca (TAJEV) düzenlenen 15. Türk-Alman Jinekoloji Kongresi, 23-27 Nisan tarihleri arasında Antalya’da gerçekleşti.

Kongrede polikistik over sendromu, endometriozis, gebelikte aşılama, gebelikte vitamin takviyeleri, beslenme, ve tedavilerde ‘yapay zeka’dan yararlanma gibi konular ele alındı. Kongreyi, 13 ülkeden bin 500’ün üzerinde katılımcı takip etti.

Kongre kapsamında; Türk Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, endometriozis cerrahisinin Dünyaca ünlü ismi Prof. Dr. Ceana Nezhat ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı TAJEV Genel Sekreteri Prof. Dr. Yusuf Üstün gibi alanında uzman isimlerin katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Prof. Dr. Ünlü, Prof. Dr. Nezhat ve Prof. Dr. Üstün; toplantı sonrası SÖZCÜ’ye özel açıklamalar yaptı.

Yediklerimiz ve İçtiklerimiz Üreme Organlarımıza Zarar Veriyor

Ülkemizde infertilite (kısırlık) oranlarının arttığını belirten Prof. Dr. Mehmet Cihat Ünlü’ye nedenlerini ve çiftlerin izlemesi gereken yol haritasını sordum. İşte açıklamaları:

  • Kadınlarda yumurtlama problemleri, polikistik over hastalığı, endometriozis, geçirilmiş yumurtalık iltihapları, ve enfeksiyonlara bağlı olarak tüplerdeki tıkanıklıklar infertiliteye neden olabilir.
  • Erkeklerde semen içerisinde hiç sperm bulunmaması (azoospermi), sperm sayısında ve hareketliliğinde azalma, ve varikosel görülebilir.
  • Kariyer planlaması nedeniyle kadınlar çocuk sahibi olmayı erteleyebilir ve ileri yaş infertilite açısından risk oluşturabilir.

Yediğimiz içtiğimiz besinlerdeki tarım ilaçları, hormonlar, genetiğiyle oynanmış gıdalar ve çevresel kirlilik üreme organlarına zarar verebilir. Endokrin bozucular, plastikler, kozmetikler, radyasyon, alkol, sigara, obezite ve stres de infertiliteyi artırabilir.

Herkes İçin Önemli Tavsiyeler

Prof. Dr. Cihat Ünlü, çocuk sahibi olmayı planlayan genç kızlara ve kadınlara şu tavsiyelerde bulundu:

  1. Çok geç çocuk planı yapmamalarını öneriyor,
  2. Geç evlenenler için yumurtaların saklanması için alternatifler olduğunu belirtiyor,
  3. Erken yaşta menopoza giren genç kızlara yumurta rezervlerini ölçtürmelerini tavsiye ediyor,
  4. Adet sancısı çeken genç kızlara düzenli jinekolojik kontrol yapmalarını öneriyor.

Related Posts

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

TPRECD Bölgesel Toplantıları Sürüyor

TPRECD Bölgesel Toplantıları sürüyor. Düzenlenen bilimsel toplantıda meme estetiğindeki güncel gelişmeler, cerrahi komplikasyonlar ve onkolojik yaklaşımlar ele alındı. 

Kurban etindeki ölüm katılığına dikkat! ‘12 saat oda sıcaklığında dinlendirmeli’

Et yemeklerinin ağırlıkta olduğu özenle kurulan sofralar ve birbirinden lezzetli ikramlar Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dr. N. Sinem Türkmen, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme konuları hakkında bilgi verdi.

Bel ve sırt ağrınızın altında yatan gizli tehlike

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özcan Kaya, 40 dereceyi geçen skolyoz vakalarının yalnızca estetik değil, aynı zamanda solunum fonksiyonları ve iç organ sağlığı açısından da ciddi tehdit oluşturduğunu vurguladı. Erken teşhis ve gerektiğinde cerrahi müdahale, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabiliyor.

Alışkanlıklar böbrek taşına davetiye çıkarıyor

Medipol Sağlık Grubu’ndan Acıbadem Bölge Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, böbrek taşı hastalığına karşı koruyucu önlemlerin çok önemli olduğunu belirterek, yaşam tarzı değişiklikleri, dengeli beslenme, aktif yaşam ve ideal kilo aralığında kalmanın böbrek sağlığını korumada etkili olduğunu bildirdi.

Havalar ısındı, keneler baş gösterdi!

Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar, KKKA’ya karşı aşı bulunmadığını belirterek kene tutunmalarında hızlı müdahalenin hayati önem taşıdığını vurguladı.