Bel ve sırt ağrınızın altında yatan gizli tehlike

Skolyoz Hakkında Doç. Dr. Kaya’dan Uyarı: Erken Teşhis Hayati Önem Taşıyor

Omurga uzmanı Doç. Dr. Kaya, omurgada yana doğru eğrilik olarak tanımlanan skolyozun sadece ergenlik döneminde değil, her yaşta görülebilen ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir sağlık sorunu olduğunu belirtti.

Skolyozun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Kaya, özellikle cerrahi müdahale gerektiren durumlarda zaman kaybının ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti. Skolyozun ilerleyen aşamalarda solunum fonksiyonlarından iç organlara kadar birçok sistemi olumsuz etkileyebileceğine de değinen Kaya, hastalığın ciddiyetine dikkat çekti.

Kaya, “Erken teşhis her zaman önemlidir, ancak özellikle 40 derece üzerindeki eğriliği olan hastalarda cerrahi müdahale, hastaların bedensel algısını düzeltebilir ve yaşam kalitesini belirgin şekilde artırabilir. Gelişen teknolojiler sayesinde skolyoz ameliyatları hem daha güvenli hem de daha hızlı iyileşme süreci sunmaktadır” dedi.

“Hastanın Tüm Yaşam Kalitesini Olumlu Yönde Etkiliyor”

Skolyozun genellikle “ergenlik çağında ortaya çıktığı”na dair yaygın bir kanı olduğunu belirten Kaya, ancak yetişkin yaş grubunda da sıkça rastlanan bir hastalık olduğunu vurguladı. Özellikle dejeneratif skolyozun yaşla birlikte omurga eğriliğinin arttığına dikkat çeken Kaya, yaşlı bireylerde skolyozun bel ağrısı, duruş bozukluğu ve yürüme zorluğu gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini ifade etti.

Skolyozun genellikle sinsi seyrettiğini ve erken dönemde belirti vermediğini belirten Kaya, çocuklarda omuz asimetrisi, sırt kamburluğu veya dengesiz duruş gibi belirtiler fark edildiğinde uzman bir hekime başvurulması gerektiğini belirtti.

Skolyoz cerrahisinin halk arasında korkutucu bir müdahale olarak algılandığını ancak modern tekniklerle bu ameliyatların güvenli ve başarılı bir şekilde gerçekleştirilebildiğini vurgulayan Kaya, hastaların ameliyat sonrası yaşadıkları ağrılardan kurtulduklarını, daha dik durduklarını ve günlük aktivitelerini rahatça yapabildiklerini söyledi. Doğru zamanda, uygun cerrahi müdahalelerin hastanın tüm yaşam kalitesini olumlu yönde etkilediğine dikkat çekti.

Related Posts

B12 vitamini nedir ve neden gerekli?

B12 vitamini nedir ve neden gerekli?

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Karadenizin kızları kanseri karalahanayla iyileştirecek

Bilgi Üniversitesi’nden Ayşe Nilay Seyhan ve Dilay Fatoğlu, karalahanadan elde ettikleri özütle meme kanseri hücrelerinin canlılığını yüzde 50’ye kadar düşüren jel biyomalzeme geliştirdi.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

TPRECD Bölgesel Toplantıları Sürüyor

TPRECD Bölgesel Toplantıları sürüyor. Düzenlenen bilimsel toplantıda meme estetiğindeki güncel gelişmeler, cerrahi komplikasyonlar ve onkolojik yaklaşımlar ele alındı. 

Kurban etindeki ölüm katılığına dikkat! ‘12 saat oda sıcaklığında dinlendirmeli’

Et yemeklerinin ağırlıkta olduğu özenle kurulan sofralar ve birbirinden lezzetli ikramlar Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dr. N. Sinem Türkmen, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme konuları hakkında bilgi verdi.