Bahar geldi, alerjiler başladı: Uzman uyardı!

Alerji Uzmanı: Baharın Gelmesiyle Alerji Şikayetleri Artabilir

Önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte alerji şikayetlerinin de artması bekleniyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Çakmak Yılmaz, baharın gelmesiyle birlikte çiçeklerin açması, ağaçların yeşermesi ve havaların ısınmasıyla alerji şikayetlerinin ortaya çıkabileceğini belirtti. Alerjinin zararlı olmayan ev tozu akarları, polenler ve besinler gibi maddelere karşı vücudun verdiği abartılı bir tepki olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Yılmaz, alerjinin farklı belirtilerle kendini gösterebileceğini ifade etti.

Alerjik Hastalıkların Artışı Üzerine Uzman Değerlendirmesi

Dr. Yılmaz, son yıllarda alerjik hastalıklardaki artışın “hijyen hipotezi” ile açıklandığını belirtti. Bu hipoteze göre, hijyen standartlarının yükselmesi, doğal yaşamdan uzaklaşma, beslenme alışkanlıklarındaki değişim gibi faktörlerin bağışıklık sisteminde aşırı yanıt reaksiyonlarına neden olabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Yılmaz, ülkemizde astım ve alerjik rinit vakalarının artış gösterdiğine değindi. Ayrıca, ebeveynlerden birisinin alerjik olması durumunda çocuğun da alerji geliştirme riskinin yüksek olduğunu aktardı.

Belirtiler ve Tedavi Yolları

Bahar alerjisinin genellikle ağaçlardan ve çimenlerden yayılan polenlerden kaynaklandığını belirten Uzm. Dr. Yılmaz, bu alerjinin burun akıntısı, hapşırma ve göz kaşıntısı gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini söyledi. Çocuklarda görülen kaşıntı sonucu alınan hareketin burun üzerinde çizgiler oluşturabileceğini ve gözaltlarında morarma görülebileceğini ekledi.

Uzman, alerjiden kaçınmanın tedavinin temel adımı olduğunu belirtti. Alerjenlere mümkün olduğunca maruz kalmamak gerektiğini vurgulayan Dr. Yılmaz, alerjik reaksiyonların önlenmesi için alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi. Bunun yanı sıra, polen ve spor seviyelerini izlemenin önemine değinen Dr. Yılmaz, İzmir’de günlük polen durumu hakkında bilgi alabileceğimiz web sitelerinin olduğunu belirtti.

Related Posts

Gizli pandemi: Lyme

425’den fazla hastalığı taklit eden ve teşhis edilmesi bu yüzden zor olan Lyme hastalığı ‘gizli bir salgın’ olarak nitelendiriliyor. Geçmişte kenelerden bulaştığı düşünülen hastalığın bit,
pire, sivrisinek, tahtakurusu gibi kan emicilerden de geçtiği belirtiliyor.

Tıbbi kenevir artık yasal: Eczanelerde satışına onay çıktı

Türkiye, tıbbi kenevir ürünlerinin eczanelerde kontrollü satışına izin veren tarihi bir yasayı hayata geçirdi. Sağlık Bakanlığı denetiminde yalnızca reçeteyle satılacak bu ürünler, özellikle kronik hastalıklarla mücadele eden hastalar için yeni bir umut olacak.

B12 vitamini nedir ve neden gerekli?

B12 vitamini nedir ve neden gerekli?

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Karadenizin kızları kanseri karalahanayla iyileştirecek

Bilgi Üniversitesi’nden Ayşe Nilay Seyhan ve Dilay Fatoğlu, karalahanadan elde ettikleri özütle meme kanseri hücrelerinin canlılığını yüzde 50’ye kadar düşüren jel biyomalzeme geliştirdi.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı.