Arkeologlardan 2 milyon yıllık keşif: İnsanlık tarihinde önemli bir halka daha gün yüzüne çıktı

Güney Afrika’da Bulunan Paranthropus Robustus Fosilleri ile İlgili Çarpıcı Keşifler

Güney Afrika’nın “İnsanlığın Beşiği” olarak bilinen bölgesinden çıkarılan dört Paranthropus robustus fosili, insan evrimi hakkında yeni kapılar araladı. Bu tür, kalın çene yapısı ve iri dişleriyle dikkat çekiyor. Ancak cinsiyet, tür çeşitliliği ve genetik farklılık gibi birçok temel soru bugüne kadar yanıtlanamadı. Eski DNA buluntuları, Afrika’nın sıcak ikliminde iyi korunmadığı için bilim insanları bu sorulara cevap bulamıyordu.

Diş Minelerinden Gelen Çığır Açan Bulgular

Avrupa ve Afrika’dan moleküler biyoloji, kimya ve paleoantropoloji uzmanları, çözümü paleoproteomikte aradı. Swartkrans Mağarası’ndan çıkarılan fosillerin diş minelerinden alınan protein örnekleri, yaklaşık 2 milyon yıl öncesine ait bilgi taşıyordu. Çalışmayı yürüten ekipten Dr. Lazarus Kgasi’nin izniyle kullanılan örneklerde iki bireyin erkek, ikisinin ise kadın olduğu tespit edildi.

Farklılıklar, Yeni Türleri İşaret Ediyor Mu?

Araştırma sürecinde el edilen en dikkat çekici bulgu ise diş minesinde görevli enamelin adlı proteindeki amino asit farklılığı oldu. İki birey, modern insanlar ve diğer büyük insansı maymunlarla ortak bir amino asit taşırken, diğer ikisinde yalnızca Paranthropus’a özgü olduğu düşünülen bir yapı bulundu. Dahası, bireylerden biri her iki amino asit varyantını da taşıyordu. Bu, ilk kez bu kadar eski bir proteinde heterozigotluk gözlemlenmesi anlamına geliyor.

Bu durum, tür içi çeşitlilikten ziyade, birden fazla Paranthropus türünün var olabileceğine dair güçlü bir ipucu. Araştırma, morfolojik analizlerle moleküler verilerin birleştirilmesinin, evrimsel geçmişi anlamada nasıl etkili bir yöntem sunduğunu gösterdi.

Fosil Mirasını Korumak Öncelik

Araştırmalar sırasında yalnızca minimum düzeyde numune alındı ve tüm çalışmalar Güney Afrika’nın kültürel miras yasalarına uygun yürütüldü. Yerel laboratuvarlar sürece dahil edilerek bilimsel kapasite artırıldı.

Bu çığır açıcı teknik sayesinde, Afrika’da bulunan en eski insan atalarının genetik geçmişi artık daha net şekilde analiz edilebilecek. Gelecek analizler, insan soy ağacındaki karanlık noktaları aydınlatma potansiyeli taşıyor.

Related Posts

Malatya’da can alan kaza: Motosikletin sürücüsü öldü

Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti.

Genç manken marketten paylaştı: ‘Taciz edildim karakola gidiyorum’

Manken İlayda Dorum, alışveriş için gittiği bir markette tacize uğradığını çektiği bir videoyla duyurdu.

26 katlı binada korkutan yangın

Ankara’nın Çankaya ilçesinde 26 katlı bir binada çıkan yangına itfaiye ekiplerince müdahale ediliyor.

Tekirdağ’da orman yangını! Bir mahalle boşaltılıyor

Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Yangının Sofuköy Mahallesi’ne yaklaşması üzerine tahliye kararı alınırken, vatandaşlar hayvanlarını güvenli alanlara taşımaya başladı.

Alman gezgin yürekleri ağızlara getirdi: 12 gün sonra bulundu

Avustralya’nın batıısındaki ücra bir bölgesinde kaybolan 26 yaşındaki Alman sırt çantalı gezgin Carolina Wilga, 12 gün sonra sağ olarak bulundu. Wilga’nın aracı daha önce terk edilmiş halde bulunmuş ve güvenliği endişe yaratmıştı.

Tutuklanan CHP’li Belediye Başkanları için Bodrum’un en güzel yerine Demokrasi v Özgürlük- zeytin ağacı dikilecek

Muğla’nın Bodrum ilçesinde tutuklanan 15 CHP’li belediye başkanı için Belediye Meydanı’nda eylem ve basın açıklaması düzenlendi. Eyleme yanında 6 yaşındaki Zeytin ağacı ile gelen ilçe başkanı Tuna Işın “Bu zeytin ağacının her bir dalında bugün cezaevinde yatan demokrasi kahramanlarının isimleri yaşayacak. Son tutuklumuz cezaevinden çıktığı gün bu demokrasi ve özgürlük ağacını Bodrum’un en güzel yerine dikeceğiz” dedi.