MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısı ile başlayan ve PKK lideri Abdullah Öcalan’ın PKK’ya fesih çağrısıyla devam eden yeni çözüm sürecinde örgüt silah bırakmaya hazırlanıyor
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısı ile başlayan ve PKK lideri Abdullah Öcalan’ın PKK’ya fesih çağrısıyla devam eden yeni çözüm sürecinde, örgüt silah bırakmaya hazırlanıyor. Bu süreçte gözler, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın DEM Parti heyeti ile yapacağı görüşme ve sonrasında İmralı’da Öcalan’ın yapacağı çağrıya çevrildi. Erdoğan’la yapılan görüşme sonrası Öcalan’ın örgüte “Silah bırak” çağrısı yapması bekleniyor. Çağrının ardından belirlenen bir veya birden fazla noktada silah bırakma görüntüsü verilmesi de bekleniyor
Örgüt silah bırakma ve kendini feshetme yönünde karar aldı
Örgüt yönetimi, Öcalan’ın 27 Şubat’ta silah bırakma çağrısı ardından kongresini topladı ve ateşkes ilan etmesi sonrası yaptığı kongre ile silah bırakma ve kendini feshetme yönünde karar aldı. Silah bırakma sonrası yasal ve hukuki adımların atılmasına yönelik bu kapsamda TBMM’de komisyon kurulmasına yönelik çalışmalarda son aşamaya gelinirken, örgütün nasıl silah bırakacağına yönelik tartışmalar da sürüyor. Ancak önümüzdeki günlerde örgütün silah bırakmasına yönelik sıcak gelişmeler yaşanması bekleniyor.
Yurt içinde ve dışında birçok çevre ile görüşen DEM Parti İmralı heyeti, son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 9 Temmuz’da kabul edilecek. Erdoğan’la yapılacak görüşme sonrası heyet üyeleri, İmralı’da Öcalan’la bir araya gelip durum değerlendirmesi yapacak.
Görüşmede, örgütün silahları nasıl bırakacağı, silahı bırakanların hukuki durumu, dağdakilerin ovaya inişlerinin nasıl gerçekleşeceği, dağdan inenlere nasıl bir yasal güvence sağlanacağı, Meclis’te bu kapsamda kurulacak komisyonun nasıl çalışacağı, komisyon aşamasında siyasi partilerin sürece yönelik tavırları; her şeyden önemlisi kurulan komisyon ve genel kurul aşamasında düzenlemelerin geçmesi halinde uygulama aşaması ve silahsızlanmaya dair bir yasanın çıkıp çıkmayacağına yönelik sorular bugüne kadar sürdürülen görüşmelerde konuşulan konu başlıkları arasında yer aldı.
Gözler komisyon çalışmasında olacak
Bölgedeki kaynaklara göre, silahların bırakılmasının hemen ardından örgüt yönetiminin gözü, TBMM’de kurulan komisyonun çalışmalarına kilitlenecek. İlk grubun silah bırakması sonrası komisyonun, dağdakilerin ovaya inmesini ve demokratik siyasete entegre edilmelerini sağlayacak düzenlemeleri TBMM Genel Kurulu’na sevk etmesi ile silah bırakma sürecinin hızlanması bekleniyor. Silah bırakılmasına yönelik devletin “Samimiyet ve kararlılığını” ortaya koyma beklentisi içinde olan örgüt kadrolarının Öcalan’ın talimatlar dizisi ile silah bırakmayı hızlandıracağı ifade ediliyor.
Örgütten “Hazırız” mesajı
Öcalan’ın birkaç gün içinde ya da gelecek hafta görüntülü yapacağı ileri sürülen “Silah bırak” çağrısına örgüt yönetiminden “Demokratik Sürece Katılmaya Hazırız” mesajı geldi. Öcalan’ın yapacağı çağrının netleşmesi üzerine örgüt yönetimi, silah bırakacak grubu harekete geçirmeye hazırlanıyor. Görüntülü çağrı sonrası örgüt, belirlenen bir ya da birden fazla noktada silah bırakma töreni gerçekleştirecek. Örgüt kaynaklarının iddiasına göre, törende 20 (sayı daha fazla olabilir) PKK’lının hazır olması bekleniyor. Törende fesih kararı alan PKK’nin yönetim kadrolarından bazı isimlerin de yer alması bekleniyor.
Örgütün büyük gruplar halinde silah bırakması öngörülüyor
Silah bırakma töreninin güvenli bir noktada yapılması için Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile bölgeyi yöneten KDP ve KYB’den yardım istendi. Tören için henüz doğrulanmayan bilgiye göre KYB’nin denetimindeki Süleymaniye bölgesinde olması bekleniyor. Ancak son anda törenin KDP’nin denetimindeki Duhok bölgesine de alınabileceği konuşuluyor.
Silah bırakma töreninin canlı verileceği ve bu doğrultuda yüzlerce gazetecinin töreni izlemesinin sağlanması planlanıyor.
Tören sonrası, Türkiye’deki yasal ve anayasal güvence koşullarının henüz oluşturulmaması nedeniyle silah bırakan grubun tekrar geldikleri dağlara döneceği iddialar arasında
Silah bırakma töreninden sonra Türkiye’de yasal ve anayasal güvencelerin oluşması halinde örgütün daha büyük gruplar halinde silah bırakması öngörülüyor.