Küresel gaz üretiminin 5,32 trilyon metreküpe ulaşması öngörülüyor

GECF Raporuna Göre 2050’de Küresel Doğal Gaz Üretiminde Artış Bekleniyor

Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu (GECF) tarafından yayınlanan “2050 Görünüm” raporuna göre, 2050 yılında küresel doğal gaz üretiminin 2023’e kıyasla yüzde 31 artması öngörülüyor. Bu artışla birlikte, doğal gaz üretiminin 2030’a kadar yıllık yüzde 1,6 oranında büyümesi beklenirken, bu büyümenin 2030’larda yüzde 1 ve 2040’larda yüzde 0,6’ya düşmesi tahmin ediliyor.

Küresel piyasalardaki artan gaz talebini karşılamak amacıyla, 2050 yılında üretimin 2023 seviyelerine kıyasla 1,24 trilyon metreküp artarak 5 trilyon 317 milyar metreküp olması bekleniyor.

Orta Doğu Gaz Üretiminde Liderlik Rolü Üstlenecek

Rapora göre, 2023-2050 döneminde Orta Doğu’nun doğal gaz üretiminde liderlik rolü üstlenmesi bekleniyor. Bölgede zengin doğal gaz rezervleri ve piyasa dinamiklerine dayalı çeşitli eğilimler, bölgesel üretim artışının Orta Doğu’dan geleceğini gösteriyor. Benzer şekilde, Afrika’nın da güçlü büyüme ivmesi yakalayarak küresel doğal gaz pazarlarındaki rolünü genişleteceği tahmin ediliyor.

Orta Doğu’nun, 2050 yılına kadar yaklaşık 461 milyar metreküp ek üretim gerçekleştirmesi bekleniyor. Bu artış, bölgenin sağlam rezervlere, altyapı genişlemesine ve düşük karbonlu gaz çözümlerine odaklanmasından kaynaklanmaktadır.

Avrasya bölgesinin ise yaptığı 362 milyar metreküplük artışla bu büyümeyi takip etmesi beklenmektedir. Bu artışın arkasındaki itici güç, özellikle Rusya’nın üretimdeki ilerlemeleri ve Asya pazarlarına yönelik gaz kullanım programlarıdır.

Afrika’nın doğal gaz üretiminin 250 milyar metreküp artması beklenmektedir. Bu durum, LNG ve boru hattı altyapısına yapılan artan yatırımlarla desteklenen büyüyen bir tedarikçi olarak Afrika’nın önemini vurgular niteliktedir.

Kuzey Amerika’nın ise nispeten daha ılımlı bir şekilde, 107 milyar metreküp ek üretim gerçekleştirmesi beklenmektedir.

Asya Pasifik ve Latin Amerika’nın sırasıyla 91 milyar metreküp ve 87 milyar metreküp ek üretimde bulunması öngörülmektedir. Bu artışlar, yerel talep ve altyapı genişlemesiyle desteklenmektedir.

Diğer yandan, Avrupa’nın doğal gaz üretiminin politika odaklı geçişler sonucu 119 milyar metreküp düşmesi beklenmektedir.

Bölgesel bazda bakıldığında, Kuzey Amerika’nın en fazla üreten kıta konumunu koruyarak 2050 yılına kadar üretimin 1 trilyon 382 milyar metreküpe yükselmesi beklenirken, Avrasya’da 1 trilyon 208 milyar metreküpe ve Orta Doğu’da 1 trilyon 155 milyar metreküpe çıkması öngörülmektedir.

Related Posts

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Bakan Şimşek’e: Polisiye tedbirlerle vergi gelirleri arttırılamaz

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan Bakan Şimşek’e: Polisiye tedbirlerle vergi gelirleri arttırılamaz

Türkiye’de gram altın fiyatı nasıl belirleniyor?

Altın fiyatları günden güne değişiyor ve rekor tazeliyor. Peki bu değişimin arkasında ne yatıyor? Küresel piyasalarda ve Türkiye’de altının değeri nasıl hesaplanıyor?

Borsa günün ilk yarısında sınırlı yükseldi

Haftanın ikinci işlem gününe yatay başlayan Borsa İstanbul BIST 100 endeksi günün ilk yarısında sınırlı yükseldi.

Asya borsaları yine o ülke hariç pozitif seyrediyor!

Asya borsalarında ticaret savaşlarının sınırlı da olsa yatıştığına dair iyimserliklerle Hindistan hariç pozitif bir seyir izleniyor.

İcra ülkesi olduk

Bu yıl sadece dört ayda icra dairelerine 3 milyon 448 bin yeni dosya daha eklenince; toplam dosya sayısı 23 milyon 329 bine ulaştı.

Ticaret Bakanlığı ceza yağdırdı, Rekabet Kurumu onu da geçti! Firmalar milyarlar ödedi!

Ticaret Bakanlığı ve Rekabet Kurumu’nun denetimler sonucu kaç gerçek kişi ve tüzel kişiye ceza ne kadar ceza kestiği belli oldu. Ticaret Bakanlığı, 2025 yılının ilk 4 ayı olan Ocak-Nisan döneminde gerçekleştirdiği piyasa denetimlerde yaklaşık 200 bin …