Bursa’da faal olan fay hatları üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda, önceden haritalarda listelenmemiş Kayapa-Yenişehir fay hattı bulundu. Fay hattının 7.3 büyüklüğünde deprem riski taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Ersoy, “Alüvyon tabakaları altında yapılan araştırmalarla yeni fay hatları tespit edilebiliyor. Bursa’dan Yalova’ya kadar olan bölgeleri etkileyebilecek önemli bir fay hattı” dedi.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy’un Kayapa-Yenişehir fay hattı hakkındaki değerlendirmeleri şu şekilde:
Bu, Marmara Bölgesi’nin aktif fay haritasıdır, depreme neden olabilecek fay hatlarını göstermektedir. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından hazırlanmış ve düzenli olarak güncellenmektedir. Şu ana kadar bilinen 485 büyüklüğünde deprem üretebilecek fay hattı bulunmaktadır. Bunların sayısı sürekli artmaktadır. Türkiye’nin deprem riski artmaktadır. Yeni keşfedilen fay hatları önemlidir. Şimdiye kadar Marmara Bölgesi için İzmit Körfezi’nde bulunan kuzey kolundan bahsediliyordu. Burada 1912 depremi ve Kocaeli depremi fay hatları bilinmekteydi.
Yenişehir ve Kayapa arasında bulunan fay haritasına eklenmiştir. Yeni aktif fay hatları da tespit edilmiştir. Alüvyon tabakaları altında yapılan araştırmalarla yeni fay hatları keşfedilebilmektedir. Beklenen büyük Marmara depremini etkilemeyecektir ancak Bursa’dan Yalova’ya kadar olan bölgeleri etkileyebilecek bir fay hattıdır ve 7.3 büyüklüğünde deprem riski taşımaktadır.
Alüvyon zeminlerdeki risk daha yüksektir, örneğin Kahramanmaraş-Hatay depreminde olduğu gibi daha fazla hasara neden olabilir. Alüvyon zeminlerden geçen fay hatları depremin etkisini artırabilir.
Depremin büyüklüğü, periyot uzadıkça artar. Geçmişteki depremlerin tekrarlanma periyodu araştırılmaktadır. Artık endişeye kapılmak gerekmektedir, çünkü depremden etkilenmeyecek bir yer yoktur. Önemli olan, yönetmeliklere uygun dayanıklı şehirler oluşturmaktır. Yeni fay hatları gibi faylar da bulunacaktır.