“Kırık kalp sendromu”, kalp sağlığını tehdit ediyor

Prof. Dr. Okay Abacı, boşanma, iflas, ayrılık gibi büyük travmaların yanı sıra özellikle deprem gibi doğal afetlerin, ruhsal ve bedensel sağlığı ciddi şekilde etkileyebileceğini kaydetti.

Tıbbi adıyla “takotsubo sendromu” olarak bilinen rahatsızlığın genellikle stres kaynaklı olduğunu aktaran Abacı, üzüntü ve geçmişte geçirilen ameliyatların da bu sendromu tetikleyebileceğini belirtti.

Abacı, sendromun yaş ve cinsiyet fark etmeksizin her bireyde görülebileceğini vurgulayarak, “Kırık kalp sendromunun semptomları bazı hastalarda tedavi gerektirmeden kendiliğinden kaybolabilirken, bazı bireylerde ise ciddi kalp sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden kırık kalp sendromu asla göz ardı edilmemeli. Hastaların uzman hekim kontrolünde muayene edilmesi ve gerekli tetkiklerin yapılması, tedavi sürecinin doğru bir şekilde yönetilmesi için son derece önemli.” değerlendirmesinde bulundu.

Kırık kalp sendromunda iyileşme sürecinin, yaşanan travmaların üstesinden gelinmesine ve kan basıncının normale dönmesine bağlı olduğunu kaydeden Abacı, ilaç tedavisi ve doğru zamanlanmış müdahalelerin kalbin düzenli çalışmasını sağlamak açısından kritik rol oynadığını ifade etti.

Abacı, sendrom tanısının genellikle koroner anjiyografi testleriyle konulduğuna değinerek, “Testlerde kalp damarlarında tıkanıklık olmadığı halde, kalp kasında zayıflama görülebilir. Bu hastalık, kalp krizine benzer semptomlarla başlayabileceği için erken teşhis, tedavi sürecinin başarılı olması için son derece önemli.” şeklinde görüş belirtti.

Related Posts

B12 vitamini nedir ve neden gerekli?

B12 vitamini nedir ve neden gerekli?

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Karadenizin kızları kanseri karalahanayla iyileştirecek

Bilgi Üniversitesi’nden Ayşe Nilay Seyhan ve Dilay Fatoğlu, karalahanadan elde ettikleri özütle meme kanseri hücrelerinin canlılığını yüzde 50’ye kadar düşüren jel biyomalzeme geliştirdi.

Boğmaca Aşısı Hamilelik Sürecinde Vurulur mu ?

Boğmaca aşısı hamilelik sürecinde vurulur mu? Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı hakkında bilgi veren uzmanlar, akılda kalan soruları yanıtladı. 

TPRECD Bölgesel Toplantıları Sürüyor

TPRECD Bölgesel Toplantıları sürüyor. Düzenlenen bilimsel toplantıda meme estetiğindeki güncel gelişmeler, cerrahi komplikasyonlar ve onkolojik yaklaşımlar ele alındı. 

Kurban etindeki ölüm katılığına dikkat! ‘12 saat oda sıcaklığında dinlendirmeli’

Et yemeklerinin ağırlıkta olduğu özenle kurulan sofralar ve birbirinden lezzetli ikramlar Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dr. N. Sinem Türkmen, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme konuları hakkında bilgi verdi.