Karnabahar üreticisi: Karnabahardan para kazanamıyoruz, çoğu zaman nakliye parasını bile kurtarmıyor

Aydın’ın Sultanhisar’a bağlı Atça Mahallesi’nde kış sebzelerinden karnabahar üreticiliği yapan Ercan Sarıkaya, ürettikleri malları satmakta zorluk çektiklerini, üretilen malın para etmediğini ve girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu söyledi. Sarıkaya, “Buraya verdiğimiz gübrenin torbası bin liranın üzerinde. Mazot öyle biz bunları bir umutla ekiyoruz. Biz bunları işçisi dikimi derken tanesini 10 liradan aşağıya mal edemiyoruz. 15 – 20 lira satarsak para kazanacağız onu da satamıyoruz. Şu anda karnabahar 7 – 8 lira bandında. Bu şartlarla zarar ediyoruz ” dedi.

Aydın’ın Sultanhisar’a bağlı Atça Mahallesi’nde kış sebzelerinden karnabahar üreticiliği yapan Ercan Sarıkaya, ürettikleri malı satamadıklarını söyledi.

Tarlada karnabahar toplayan bir işçi, “Tarlada işçi parasını kazanıyor. İşçi parasını alıyor. Çiftçi ise para kazanmıyor. Karnabahar şu anda halde çok. Şu anda alıcı yok. İlaç pahalı, gübre pahalı, mazot pahalı, işçi parası 1000 lira. Biz kazanıyoruz ama çiftçinin kazandığını zannetmiyorum ” diye konuştu.

Başka bir işçi ise “Biz karnabaharları kesiyoruz. Vatandaşlar güzel yesin diye kesiyoruz. Fakat üründen para kazanamıyoruz. Şu anda karnabahar İstanbul halinde 3 lira 5 lira arasında. Maliyetleri görüyorsun çalışanları görüyorsun her şey ortada. Hükümetimiz sağ olsun çiftçi para kazanıyor diyor. Gelsinler kendileri yapsınlar nasıl para kazanılıyor görsünler. Burada çalışan on tane adam var, 10 bin lira yevmiye. Bu karnabaharın tanesi 3 lira, bu işin içinden çıksınlar da biz de onları görelim. Bu tarlanın suyu icarı elektriği böyle olunca karşıdan her şey güzel görünüyor. Battık yarın yağmur var traktörlerin maliyeti ağır. Ben mecburum bu malı kesmeye. Bu çalışanlara ekstra mesai ödeyeceğim. Şu anda zararına yapıyoruz başka bir şey değil. Yapacak başka bir şeyimiz de yok. Vatan sağ olsun ne diyelim.”

“Bir kumar misali zaten bu çiftçinin işi”

Üretici Ercan Sarıkaya ise şunları söyledi:

Biz bu karnabaharımızı ağustos ayında ekiyoruz. Biz bu karnabaharın fidanını 3- 4 lira firmalara göre. Buraya verdiğimiz gübrenin torbası bin liranın üzerinde. Mazot öyle biz bunları bir umutla ekiyoruz. Biz bunları işçisi dikimi derken tanesini 10 liradan aşağıya mal edemiyoruz. 15 – 20 lira satarsak para kazanacağız onu da satamıyoruz. Şu anda karnabahar 7 – 8 lira bandında. Bu şartlarla zarar ediyoruz. Bir bunu tarlada kesmesek hepsi gidecek. Durumumuz iyi değil. Çiftçi ne olmuş soran yok çiftçinin arkasında 40 yılı var bu sene olmaz seneye olmaz diye. Havalar kötü gitti mi bu karnabaharı alan satan olmuyor. Bunu vatandaşımız pahalı iken yiyor, şimdi yemiyor ucuz diye. Biz de mağdur oluyoruz işçi masrafı o zaman çıkmıyor. Bunun üretim maliyeti gübresi ilacı mazotu yüksek. Edindiğimiz bilgilere göre, patates üreticisi onların da durumu kötü fiyatlar düşük satarsa malını satıyor satamaz ise tarlada kalıyor. Durumumuz kötü.

Bu tarlalar bizim icar. Biz bu tarlaların dekarına 5 bin 6 bin arasında para ödüyoruz. Burada 30- 40 dekara yakın karnabahar diktik. Bunun icar parası bir ayrı. Bunun dışında havalar sıcak gitti mi bu karnabahar satılmıyor. Gittiği yerden çoğu zaman nakliye parasını bile kurtarmıyor. Havalar soğuk olursa mal az olursa o zaman para kazanıyor. Bizim işimiz şans Allah’a kalmış bir şey. Bir kumar misali zaten bu çiftçinin işi genelde böyle.”

“Bu aradaki makas farkı pazarcılardan kaynaklanıyor”

Çiftçinin para kazanamadığını, pazardaki fiyatlarla tarladaki fiyatların çok farklı olduğunu söyleyen Sarıkaya, “Pazarcılar bir malı 10 liraya da alsa 50 liraya satıyor. 20 liraya da alsa 50 satıyor. 5 liraya da alsa 50 liraya satıyor. Ucuzken çok alıp düşük fiyata satalım demiyorlar. Onun için bu mal bizim elimizde kalıyor. İstanbul’da malın yüksek olması nakliye yüksek mazotu yüksek oluyor. Marketlerde de aynı. Burada 7- 8 lira orada 50 lira. Bu aradaki makas farkı pazarcılardan kaynaklanıyor. Pazarda yüksek olunca çiftçi kazanıyor zannediyor vatandaşımız bunun için tarlada kaçta olduğunu bilmiyor vatandaş ” diye konuştu. (ANKA)

 

TIKLAYIN – Murat Sabuncu | Edirne’deki duvarından Türkiye kamuoyuna, Demirtaş’a suskunluğun şahidi takvimler…

TIKLAYIN – İniş sırasında ters dönen yolcu uçağı görüntülendi!

TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Ülkeyi kim “germek” istiyor?

TIKLAYIN -Spor yazarları, Galatasaray’ın Rizespor galibiyetini yorumladı: “Futbolda dün yok, Buruk inatlarından vazgeçmeli”

Related Posts

Orta Anadolu’nun kalkınması için 15 yılda 4,7 milyar liralık yatırım planı

Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA), sorumluluk bölgesindeki Nevşehir, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir ve Niğde’de, 15 yılda 4 milyar 700 milyon liralık yatırımı hayata geçirdi. Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bekir Varol:”Engelli bireylerin, gençlerin ve kadınların istihdama katılım oranlarının artırılmasına yönelik projelere destekler verdik. Gelecek yıllarda ise üçlü dönüşüm denilen dijital, çevresel ve sosyal dönüşüme yönelik projelere destekler vereceğiz” dedi.

TÜİK açıkladı: İnşaat maliyet endeksi mayısta arttı

TÜİK açıkladı: İnşaat maliyet endeksi mayısta arttı

2025 yılı sulama tesisleri ücret tarifesi belirlendi

Bazı sulama tesislerinden faydalananlardan 2025’te alınacak işletme ve bakım ücretleri belli oldu.

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Mavi Vatan’a Türk imzası: 200 asker, 2 helikopter ve 41 bin beygir güçle yola çıkıyor

Adını, kahramanlık destanlarının yazıldığı Çanakkale topraklarından alan TCG Gelibolu (F-493), teknik kapasitesi, yerli savunma sistemleriyle güçlendirilmiş altyapısı ve 200 kişilik mürettebatıyla Türk donanmasının en güçlü unsurlarından biri olarak …

Radarlar tespit edemiyor süzülerek hareket ediyor: Denizdeki yeni avcı! TALAY İHA üretime hazır yeni modeliyle görücüye çıkıyor

Geçen yıl düzenlenen SAHA Expo fuarında ilk kez tanıtılan TALAY insansız hava aracı, IDEF 2025’te üretime hazır son modeliyle savunma sanayisindeki karar vericilerin ve profesyonellerin karşısına çıkacak. Wing-in-Ground (yer etkisi) prensibiyle …